Индустрија РС јача за 4,2 одсто

Марина Чигоја
Индустрија РС јача за 4,2 одсто

Бањалука - Индустријска производња у Српској порасла је у прва три мјесеца ове године за 4,2 одсто у односу на исти прошлогодишњи период.

Према подацима Завода за статистику РС, највећи раст забиљежен је у производњи и снабдијевању електричном енергијом, гасом, паром и климатизацији и износио је шест одсто. У области вађења руда и камена производња је порасла три одсто, а прерађивачка индустрија је побољшала учинак за 1,8 одсто.

Потпредсједник Привредне коморе РС Михајло Видић каже да је раст из првог овогодишњег квартала назнака да се у наредном периоду могу очекивати помаци у индустрији.

- Не можемо, међутим, бити потпуно задовољни, с обзиром на то да је основица са којом се пореди учинак индустрије у првом кварталу ниска. Морају се тражити нове инвестиције и треба се окренути стварању нове вриједности, јер без тога нема ни већег привредног раста, који је кључан за боље пуњење буџета и превазилажење стања у којем се налазе јавни фондови у РС - нагласио је Видић и додао да је на путу за јачање привреде неопходна и реформа јавног сектора и образовања.

Истакао је да се без стварања пословног амбијента који ће допринијети отварању нових предузећа и интензивирању производње у постојећим, те ако се не реализује у потпуности све оно што је предложено сетом реформских закона и не уваже примједбе привредника на те законе, не може очекивати значајнији искорак.

Завод за статистику објавио је и податке о спољнотрговинској размјени РС са иностранством, који показују да је у првом тромјесечју дошло до пада и извоза и увоза. Извоз је на годишњем нивоу смањен за 8,2 одсто, а увоз за 11,7 одсто. Вриједност робне размјене РС са иностранством у првом кварталу износио је 1,553 милијарде КМ, од чега се на извоз односило 583,14 милиона, а на увоз 970,65 милиона марака. Спољнотрговински дефицит у овом периоду износио је 387,5 милиона КМ, док је покривеност увоза извозом била 60,1 одсто.

Видић је истакао да РС мора поново обезбиједити амбијент за значајнији раст извоза у односу на увоз.

- Мора се вршити супституција онога што се увози домаћим производима. Без тога, тешко ћемо побољшати стање у спољнотрговинској размјени, чији се негативни ефекти директно одражавају и на домаћу привреду - рекао је Видић.

Плата

Просјечна нето плата у РС у марту је износила 831 КМ, изјавила је јуче директор Завода за статистику РС Радмила Чичковић.

- Плата у марту била је нижа у односу на фебруар ове године за 0,9 одсто. До смањења просјечне нето плате дошло је због мањег броја плаћених часова рада у областима вађења руда и камена, те производње и снабдијевања електричном енергијом - рекла је Чичковићева.

 

Земље са којима је РС у прва три мјесеца остварила највећу размјену (милиона КМ)

 

Држава                    Обим размјене        Извоз             Увоз

Србија                           240,62                  77,49              163,13

Италија                         231,17                  109,65             121,53

Њемачка                       138,41                   60,55             77,86

Русија                            134,06                   7,09               126,97

Словенија                      111,10                   57,55              53,56

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана