Ikea Hrvatska objavila katalog

B92
Ikea Hrvatska objavila katalog

Cijela Hrvatska ali i region od danas mogu da vide šta će se to i po kojim cijenama prodavati u dugo očekivanom Ikea centru u Zagrebu.

Danas je, naime, taj švedski lanac objavio prvi katalog za proizvode koje će u maloprodaji, koja se u Hrvatskoj otvara za 20 dana, moći da kupe svi potošači regiona, a očekuju se da ih godišnje bude tri miliona.

Razlog je jednostavan – to je prva prodavnice Ikee u ovom dijelu Evrope, a Hrvati su je čekali ravno 24 godine. Šest je prošlo od kada su Šveđani kupili zemlju.

Natezanje oko zemljišta trajalo je godinama, a problema je bilo toliko da se činilo kao da je riječ o izgradnji svemirskog centra, a ne robne kuće sa namještajem. Ali, fantastična hrvatska birokratija dala je poseban pečat cijelom projektu, i potrudila se da je i Ikea zapamti.

Kvadrat zemljišta, a kupljeno je čak 423.000 kvadrata, koštao je 65 evra, a pare su otišle vlasnicima koji su zadovoljno trljali ruke. Sve u svemu, ledina gdje je izgrađena robna kuća koštala je gotovo 220 miliona evra.

Kada 21. avgusta Ikea otvori vrata, biće najveća robna kuća u ovom dijelu Evrope, veća od dvije iz Mađarske, te onih u Gracu i italijanskom Vilezeu. Iz kompanije najavljuju da će cijene biti čak i niže od austrijskih, ali zato neće biti akcija, jer je to način da se odbrane od navale kupaca.

I to je vrlo zanimljivo, jer ko osim Ikee na ovim prostorima i u trenutku kada su trgovci slovom željni kupaca, može sebi da dozvoli takav stav?

Odgovor je niko. A zašto je tako, zašto je dolazak Ikee ravan dolasku svemiraca? I zašto je ta fama tolika da Hrvati već mjesecima u nazad prate svaki korak i najavu švedske kompanije.

Počev od toga da su do prije par nedjelja držani u neznanju kada će tačno biti otvaranje, da im je onda poslije te obznane poručeno da će besplatno dobiti katalog, o čijoj tačnoj raspodjeli mogu da saznaju na zvaničnom sajtu, da bi kao kuce željno čekali 21. avgust.

U čemu je tajna Ikee, da li je to dizajn, izbor, kvalitet, cijena ili sve zajedno. Ili je čar u tome što ga nema, ono čega nema svi želimo još više?

Kupci i ljubitelji Ikeinih proizvoda posvjedočiće da ćete baš tamo dobiti najkvalitentije po najpovoljnijim cijenama. A svjedoci smo da nema mnogo trgovaca ni kod nas, a Hrvatska je u mnogo čemu nalik nama, koji pružaju baš to.

Da osjetite dostojanstvo kupca, koji ima izbor, da plati onoliko koliko nešto vrijedi a da za uzvrat dobije ono što ne može nigde drugde. I da to bude moderno, dopadljivo, da se uklapa u moderan način života i stil. I po realnoj vrijednosti.

Hrvati su čekali skoro dvije i po decenije, a u Srbiji su prva obećanja o dolasku Ikee upućena još 2006. godine, da bi to isto obećavali svi resorni ministri, premijeri i gradonačelnici, počev od Predraga Bubala, Slobodana Milosavljevića, Mirka Cvetkovića, Rasima Ljajića, Dragana Đilasa, Mlađana Dinkića, Borisa Tadića i Božidara Đelića, pa sve do aktuelnog premijera Aleksandra Vučića.

I pored predizbornih najava o dolasku i izgradnji i više od jedne robne kuće u Srbiji, Ikea nije zvanično potvrdila da je kupila zemljište. Ako upotrebimo analogiju, do dolaska Ikee trebaće bar šest godina, a do tada ne preostaje ništa drugo sem da listamo hrvatski katalog i planiramo kupovinu kod komšija.

Prvi Ikea katalog za Hrvatsku ima 332 stranice, a 500.000 komada biće dostavljeno na adrese svih domaćinstava koja su udaljena do sat vožnje od prodajnog objekta. Ostali će za svoj primjerak morati da sačekaju do otvaranja za 20 dana ili da preuzmu ili pregledaju na zvaničnoj internet stranici Ikea Hrvatska.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana