Икеа Хрватска објавила каталог

Б92
Икеа Хрватска објавила каталог

Цијела Хрватска али и регион од данас могу да виде шта ће се то и по којим цијенама продавати у дуго очекиваном Икеа центру у Загребу.

Данас је, наиме, тај шведски ланац објавио први каталог за производе које ће у малопродаји, која се у Хрватској отвара за 20 дана, моћи да купе сви потошачи региона, а очекују се да их годишње буде три милиона.

Разлог је једноставан – то је прва продавнице Икее у овом дијелу Европе, а Хрвати су је чекали равно 24 године. Шест је прошло од када су Швеђани купили земљу.

Натезање око земљишта трајало је годинама, а проблема је било толико да се чинило као да је ријеч о изградњи свемирског центра, а не робне куће са намјештајем. Али, фантастична хрватска бирократија дала је посебан печат цијелом пројекту, и потрудила се да је и Икеа запамти.

Квадрат земљишта, а купљено је чак 423.000 квадрата, коштао је 65 евра, а паре су отишле власницима који су задовољно трљали руке. Све у свему, ледина гдје је изграђена робна кућа коштала је готово 220 милиона евра.

Када 21. августа Икеа отвори врата, биће највећа робна кућа у овом дијелу Европе, већа од двије из Мађарске, те оних у Грацу и италијанском Вилезеу. Из компаније најављују да ће цијене бити чак и ниже од аустријских, али зато неће бити акција, јер је то начин да се одбране од навале купаца.

И то је врло занимљиво, јер ко осим Икее на овим просторима и у тренутку када су трговци словом жељни купаца, може себи да дозволи такав став?

Одговор је нико. А зашто је тако, зашто је долазак Икее раван доласку свемираца? И зашто је та фама толика да Хрвати већ мјесецима у назад прате сваки корак и најаву шведске компаније.

Почев од тога да су до прије пар недјеља држани у незнању када ће тачно бити отварање, да им је онда послије те обзнане поручено да ће бесплатно добити каталог, о чијој тачној расподјели могу да сазнају на званичном сајту, да би као куце жељно чекали 21. август.

У чему је тајна Икее, да ли је то дизајн, избор, квалитет, цијена или све заједно. Или је чар у томе што га нема, оно чега нема сви желимо још више?

Купци и љубитељи Икеиних производа посвједочиће да ћете баш тамо добити најквалитентије по најповољнијим цијенама. А свједоци смо да нема много трговаца ни код нас, а Хрватска је у много чему налик нама, који пружају баш то.

Да осјетите достојанство купца, који има избор, да плати онолико колико нешто вриједи а да за узврат добије оно што не може нигде другде. И да то буде модерно, допадљиво, да се уклапа у модеран начин живота и стил. И по реалној вриједности.

Хрвати су чекали скоро двије и по деценије, а у Србији су прва обећања о доласку Икее упућена још 2006. године, да би то исто обећавали сви ресорни министри, премијери и градоначелници, почев од Предрага Бубала, Слободана Милосављевића, Мирка Цветковића, Расима Љајића, Драгана Ђиласа, Млађана Динкића, Бориса Тадића и Божидара Ђелића, па све до актуелног премијера Александра Вучића.

И поред предизборних најава о доласку и изградњи и више од једне робне куће у Србији, Икеа није званично потврдила да је купила земљиште. Ако употребимо аналогију, до доласка Икее требаће бар шест година, а до тада не преостаје ништа друго сем да листамо хрватски каталог и планирамо куповину код комшија.

Први Икеа каталог за Хрватску има 332 странице, а 500.000 комада биће достављено на адресе свих домаћинстава која су удаљена до сат вожње од продајног објекта. Остали ће за свој примјерак морати да сачекају до отварања за 20 дана или да преузму или прегледају на званичној интернет страници Икеа Хрватска.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана