ИРБ РС измијенила правила пласмана зајмова: Снижена камата привреди, кредити и старијим од 35

Жељка Кокот
ИРБ РС измијенила правила пласмана зајмова: Снижена камата привреди, кредити и старијим од 35

Бањалука - Инвестиционо-развојна банка (ИРБ) РС снизила је за пола процента каматне стопе на кредите привреди, младим предузетницима је одобрено додатно умањење камате од 0,3 одсто, а проширена је група корисника стамбених кредита.

Смањење камате привредницима услиједило је након што је Влада РС крајем прошле године донијела сет мјера за растерећење привреде и подстицање развојног и инвестиционог циклуса. Камата је снижена на све кредитне линије које ИРБ РС нуди привредницима. Оне обухватају кредите за почетне пословне активности, микробизнис у пољопривреди, предузетнике и предузећа, те кредитну линију коју ИРБ реализује у сарадњи са Свјетском банком.

Директор ИРБ РС Снежана Вујнић казала је да нуде кредите за почетне пословне активности и микробизнис у пољопривреди до 50.000 КМ уз каматну стопу од 4,1 до 4,9 одсто. Рок отплате за прву врсту кредита износи до седам година уз једногодишњи грејс период, док је у другом случају период отплате до десет година уз грејс период до 36 мјесеци.

- Максималан износ кредита за предузетнике и предузећа је пет милиона КМ са роком отплате до десет година, а каматна стопа је од 3,5 до 4,9 одсто. Још је актуелна кредитна линија са Свјетском банком са максималним износом кредита до пет милиона КМ. У овом случају финансијске посреднике бира Свјетска банка, а излазна каматна стопа ИРБ-а је 1,9 одсто према финансијским посредницима, који могу да преговарају са корисником о каматној стопи - истакла је Вујнићева.

Особе са инвалидитетом увршћене су у бенефицирану групу корисника стамбених кредита. Захваљујући проширењу групе стамбене кредите ИРБ-а за прву стамбену јединицу моћи ће добити самци и високообразовани брачни парови старији од 35 година. Њима би кредити требало да буду доступни за мјесец или два након што буде завршена процедура у вези са кредитним аранжманом са Развојном банком Савјета Европе. ИРБ ће у оквиру ове кредитне линије располагати са 5,55 милиона КМ, од којих ће пет милиона бити обезбијеђено у аранжману са Развојном банком Савјета Европе.

Извршни директор Сектора за макроекономске анализе и планирање у ИРБ РС Иван Видовић каже да ће се услови за добијање стамбених кредита за проширене категорије разликовати од услова који су до сада важили за ову кредитну линију јер их је диктирала Развојна банка Савјета Европе.

- Примања појединца или оба брачна друга не могу бити већа од 1.200 евра мјесечно, укупна површина стамбене јединице која се купује не може бити већа од 65 квадратних метара, док површина стамбене јединице која се гради не може прећи 92 квадратна метра. Износ кредита је до 100.000 КМ на период отплате до 20 година, док би каматна стопа на ову кредитну линију могла износити око пет одсто - каже Видовић.

ИРБ је од оснивања 2008. до краја 2015. године пласирао 1,68 милијарди КМ. Банка и њени фондови остварили су од тада нето добит од 128 милиона, од чега на 2015. годину отпада 21 милион КМ.

Снижене каматне стопе

- 0,5 % - све кредитне линије за привреду

- 0,3 % - додатно умањење за младе предузетнике

Проширен круг корисника

- млади брачни парови са или без дјеце до 35 година

- самци старији од 35 година

- високообразовани брачни парови старији од 35 година

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана