Хотел Еро продат за 10,5 милиона КМ,

Агенције
Хотел Еро продат за 10,5 милиона КМ,

Мостар - Пет година дуга прича о продаји објекта предратног Дома пензионера, а касније Хотела Еро јуче је добила дуго очекивани епилог.

Наиме, Влада Херцеговачко-неретванског кантона усвојила је одлуку о куповини објекта Хотела Еро за заједнички смјештај свих тијела и органа кантоналне управе.


"Данашњом одлуком остварен је један од приоритетних циљева Владе који ће допринијети учинковитијем раду и значајном смањењу трошкова смјештаја тијела и органа управе те грађанима омогућити да на једном мјесту могу добити све потребне услуге", саопштили су из Владе ХНК у образложењу поменуте одлуке.

Хотел Еро који је прије рата био познат као Дом пензионера, још увијек је у формалном власништву Федералног завода ПИО, који га је већ дужи временски период покушавао продати.

"Јучерашњом одлуком Владе ХНК у бити је окончан процес продаје Дома пензионера Мостар, односно Хотела Еро, уз још одређене формалности које не мијењају бит. Управни одбор Федералног завода је већ раније, а уз добивену сагласност Владе Федерације Босне и Херцеговине, донио све потребне одлуке у овом поступку продаје те се само чекала одлука Владе Херцеговачко-неретванског кантона како би процес био окончан. Тако да ми немамо потребу доносити неке нове одлуке, а Управни одбор и Влада ФБиХ ће бити информисани о довршетку процеса продаје", казали су за klix.ba у Федералном заводу ПИО/МИО.

Познати су, наравно, и услови под којима ће објект од отприлике 9.500 м2 промијенити власника.

"Објект смо Влади ХНК, а на основу конкурса који су они расписали, понудили по цијени од 1.100 КМ по метру квадратном, што у коначници значи да је 'Еро' продат за износ од цца. 10,5 милиона КМ", казали су још из ФЗПИО, додајући да ће новац добивен од продаје објекта трошити за редовно пословање Завода, што у основи значи првенствено за исплату пензија.

Влада Херцеговачко-неретванског кантона ће, како медији наводе, у рекострукцију објекта утрошити близу 1,4 милиона КМ, плаћајући то у четири рате, да би објект у самом центру града прилагодила потребама смјештаја својих институција, а Перо Павловић, портпарол Владе ХНК казао нам је да до овог нивоа куповине није била потребна одлука Скупштине кантона да потврди неки дио поступка куповине.

Сам објект, осим некад успјешног и познатог хотела, служи за смјештај бројних институција кантоналног и ентитетског нивоа које ће, како сазнајемо, свака за себе у наредном периоду настојати рјешавати стамбено питање.

Једна од њих је и Туристичка заједница ХНК која је свих ових година била задовољна условима у објекту те би жељела, како нам је казао њен директор Андрија Крешић, наставити радити на старој адреси. Знајући да је нови власник објекта Влада ХНК преко свог ресорног министрства оснивач Туристичке заједнице, у заједници вјерују да неће бити проблем да наставе радити на старој адреси.

Судбина бројних институција с нивоа Федерације БиХ није тако извјесна, али њих треба гледати кроз најаве куповине зграде за смјештај свих федералних институција у Мостару под један кров. Сам хотел који послује у објекту, како су нам казали, трпио је свих ових година посљедице сталних вијести о продаји зграде, а до даљњег наставља рад.

Објект је у посљедње вријеме знао доћи и до рубрике "црна хроника", посебно кад је почетком фебруара ове године горјела његова источна фасада.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана