Hipo banku kupuje američki fond

Darko Gavrilović
Hipo banku kupuje američki fond

Beč, Banjaluka - Hipo Alpe Adrija bank internešnel donio je načelnu odluku o prodaji svih akcija u "Hipo SEE holdingu", u sklopu kojeg posluju sve banke na području jugoistočne Evrope, američkom fondu "Advent internešnel".

U novoj vlasničkoj strukturi mreže Hipo banaka u jugoistočnoj Evropi sa manjinskim udjelom biće i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD). Vrijednost akvizicije za sada je u domenu poslovne tajne, a austrijski mediji spekulišu da se radi o nekoliko stotina miliona evra. Odluku o kupovini odobrile su uprave "Adventa" i EBRD-a, a da bi prodaja Hipo banaka bila zaključena, potrebna je još saglasnost države Austrije, koja je dokapitalizacijom postala njen stoodstotni vlasnik.

- Dokumenta između ugovornih strana stupiće na snagu nakon što ih Austrija, kao vlasnik banke, pregleda i po ispunjenju daljih uslova da saglasnost za sklapanje transakcije - saopšteno je iz Hipo Alpe Adrija bank internešnela.

Prodajom je obuhvaćeno šest Hipo banaka u pet zemalja, među kojima su i Hipo banka Banjaluka i Hipo banka Mostar. Osim njih, novog vlasnika dobiće i Hipo banke u Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori. Njihov ukupni bilans iznosi oko 8,4 milijarde evra, a zajedno posjeduju 245 poslovnica i 1,15 miliona klijenata. ...

 

Opširnije o ovoj temi pročitajte u štampanom ili elektronskom izdanju "Glasa Srpske"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana