ХЕТ финансира радове у вриједности 130 милиона КМ

Срна
ХЕТ финансира радове у вриједности 130 милиона КМ

Требиње - Хидроелектране на Требишњици /ХЕТ/ тренутно финансирају паралелно извођење радова на три различита тунела у оквиру изградње система "Горњи хоризонти", чија је укупна вриједност 130 милиона КМ без ПДВ-а, потврдио је Срни извршни директор за производњу и техничке послове у ХЕТ-у Илија Таминџија.

Таминџија је додао да инвестиција обухвата пробијање доводног тунела за Хидроелектрану /ХЕ/ Дабар, постављање бетонске облоге на тунелу Фатничко поље -акумулација Билећа, као и пробијање тунела за одводњавање Билећеког поља.


"Највећи дио инвестиције отпада на пројекат изградње доводног тунела, улазне грађевине и приступног тунела за ХЕ Дабар-око 113 милиона КМ без ПДВ-а", навео Таминџија.

Он је подсјетио да је након изградње приступних путева и неопходне електромреже, прије годину дана почело пробијање приступног тунела Стражевица, а потом и пробијање доводног тунела за ХЕ Дабар.

Према његовим ријечима, приступни тунел у дужини од 652 метра је у потпуности ископан и урађена је примарна подграда, као и приступни плато, док се доводни тунел пробија са четири нападна мјеста.

До сада је, каже, примјеном НАТМ-а /нова аустријска тунелска метода/ прокопано више од 1.200 метара доводног тунела.

"У току је и фазна изградња бетонске облоге, дорада профила тунела и радови на контактном и консолидационом ињектирању на тунелу Фатничко поље -акумулација Билећа, чија је укупна вриједност 9,9 милиона КМ. Урађено је више од 2.000 метара облоге овог тунела", додао је Таминџија.

Он је навео да је осим радова који се изводе на тунелима из система "Горњих хоризоната" у току и пробијање тунела за одводњавање Билећког поља, чија је укупна вриједност 4,9 милиона КМ без ПДВ-а.

"Од 1.820 метара, колико је тунел дуг, до сада је прокопано више од 1.520 метара, а до краја године се очекује да ће бити завршен и преостали дио", истакао је Таминџија.

Он је нагласио да ће се реализацијом овог пројекта ризици од поплава елиминисати, те да ће бити омогућено сигурније и успјешније управљање хидроенергетским системом.

Таминџија је напоменуо да радови на доводном тунелу за ХЕ Дабар, као и радови на тунелу Фатничко поље-акумулација Билећа, теку планираном динамиком, док се радови на тунелу за одводњавање Билећког поља не одвијају у потпуности у складу са динамичким планом због неповољне геолошке средине и потребе сталног усклађивања технологије грађења са условима терена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана