Губици ИРБ РС због лоших директних пласмана

Capital.ba
Губици ИРБ РС због лоших директних пласмана

Бањалука - Одјељење за интерну ревизију Инвестиционо- развојне банке (ИРБ) РС признало је да су велики губици које је ова банка имала у 2015. и 2016. години настали због лоших директних пласмана и због држања новца на рачунима несигурних банака, пласирања кредита путем њих као посредника и куповином акција и обвезница тих банака.

Указано је да су директни пласмани изузетно ризични и да их је требало избјегавати или бити много ригорознији приликом њихове реализације.

Интерна ревизија ИРБ-а наводи да су у 2016. три фонда у која дјелују под кровом банке исказала губитак од 84 милиона КМ и да је очигледно да су неки пласмани тешко или никако наплативи, што значајно утиче на висину износа резервисања и повећава трошкове по том основу. Упозорено је и на велике ризике којима је ИРБ изложена на основу пласмана у хартије од вриједности за које наводе да су још ризичнији, јер за њих углавном не постоје инструменти обезбјеђења.

У зајмове је пласирано више од 290 милиона, а у хартије од вриједности 478 милиона КМ. У извјештају је наведено да је дио пласмана, осим државних и дијела муниципалних обвезница, могуће сврстати у пласмане високог ризика.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана