“Grebak” kroti vjetar u Hercegovini

Milijana Latinović
“Grebak” kroti vjetar u Hercegovini

Nevesinje - Vlada Srpske dala je saglasnost za dodjelu koncesije za izgradnju i korišćenje vjetroelektrane “Grebak” u Nevesinju, a prema procjeni investitora, prvi kilovati struje mogli bi biti proizvedeni za tri godine.

Njemačka kompanija “VE Grebak” je prije godinu započela realizaciju plana izgradnje ovog vjetroparka, a vrijednost investicije procijenjena je na 65 miliona evra.

U odluci Vlade RS koja je objavljena u “Službenom glasniku” navedeno je da se postupak dodjele koncesije pokreće na osnovu inicijative privrednog društva “VE Grebak” iz Nevesinja.

- Potvrđuje se postojanje javnog interesa za realizaciju predmetne koncesije. Zadužuje se Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva da pripremi dokumentaciju za javno nadmetanje i u saradnji sa Komisijom za koncesije sprovede postupak dodjele koncesije u skladu sa Zakonom o koncesijama - navedeno je u odluci.

Izvršni direktor preduzeća “VE Grebak” Miralem Čampara je istakao da investitora očekuje još mnogo posla.

- Nakon dobijanja koncesije slijede dvije godine pripremnih radova, koji se odnose na rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, priključivanje vjetroelektrane na mrežu, izradu projekta i dobijanje građevinske dozvole. Kada sve to kompletiramo, počeće izgradnja. Tek za tri godine počeće montaža turbine i proizvodnja električne energije - rekao je Čampara za “Glas Srpske”.

Dodao je da je procijenjena instalisana snaga vjetroelektrane oko 49,5 megavata, dok je procijenjena godišnja proizvodnja oko 130 gigavat časova

Čampara je istakao da će zahvaljujući ovom projektu biti otvorena i nova radna mjesta.

Načelnik Nevesinja Milenko Avdalović ističe za “Glas Srpske” da je izgradnja vjetroparka planirana na uzvišenju Grebak, koje je svega pet kilometara udaljeno od centra opštine.

- Ovo je veoma značajna investicija za lokalnu zajednicu, samim tim što će na pripremnim radovima biti angažovana domaća radna snaga. Opština bi prema nekim procjenama trebalo da ima oko 350.000 evra godišnje od rente od vjetroparka “Grebak” - istakao je Avdalović.

Zimski centar

Milenko Avdalović ističe da je u vrijeme bivše Jugoslavije na prevoju Grebak planirana izgradnja zimskog turističkog centra.

- Postavljen je i temelj i mi očekujemo da će investitor nakon što realizuje projekat izgradnje vjetroparka pokazati interesovanje za nastavak te priče i da ćemo unaprijediti zimski turizam na području naše opštine - rekao je Avdalović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana