Grčka traži pomoć od Rusije?

Agencije
Grčka traži pomoć od Rusije?

Atina - Vlada grčkog premijera Aleksisa Ciprasa, kojoj je Brisel odbio kredit, tražiće od Rusije smanjenje cijene prirodnog gasa, kao i ukidanje ruskog embarga na neke grčke proizvode, prvenstveno na svježe voće, piše njemački list "Špigl".

Ekonomsku pomoć od Rusije grčki političari namjeravaju da traže tokom zvanične posjete Moskvi, navodi se u tekstu. 

"Grčka se očajnički bori protiv bankrota. Usljed zastoja u pregovorima s finansijerima, Atina traži podršku Rusije. U Briselu i Berlinu taj pokušaj zbližavanja posmatraju s nepjoverenjem“, piše "Špigl". 

Očekuje se da će ministar energetike Grčke Panajotis Lafazanis i parlamentarac Tanasis Petrakos saopštiti ovu molbu tokom posjete Moskvi 30. i 31. marta, prenosi "Sputnjik".

"Želimo da produbimo odnose s Rusijom u sferi energetike i nadamo se da ćemo od toga imati koristi“, izjavio je Petrakos u razgovoru za njemački list. 

EU je zabrinuta zbog činjenice da mnogi predstavnici grčke vlade osjećaju da su "bliži s Moskvom nego s Briselom", napominje "Špigl". 

Briga je povezana s idejom da bi predsjednik Rusije Vladimir Putin mogao da pojača uticaj u jugoistočnoj Evropi, dodaje se u tekstu.

Grčki premijer Aleksis Cipras planira da posjeti Moskvu 8. aprila i sastane se sa Putinom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana