Grcima prodajemo čelik, uvozimo plastiku i lubenicu

Ž. K.
Grcima prodajemo čelik, uvozimo plastiku i lubenicu

Banjaluka - Kriza u Grčkoj, koja bi mogla rezultovati njenim bankrotom i izlaskom iz evrozone ne može imati značajnije direktne posljedice za ekonomiju BiH, jer na ovdašnjem tržištu nisu prisutne grčke banke i kompanije, dok je trgovinska razmjena više noge skromna.

Prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH, vrijednost izvoza u Grčku u prva četiri mjeseca ove godine iznosila je 8,97 miliona, dok je uvoz istovremeno vrijedio 22,66 miliona KM. Spoljnotrgovinska razmjena u 2014. godini iznosila je nešto više od 85 miliona, od čega se na izvoz odnosilo nepunih 11 miliona KM.

- Ekonomski odnosi i saradnja sa Grčkom su na veoma niskom nivou, a izvoz u Grčku prošle godine je smanjen za čak 60,31 odsto, dok je u isto vrijeme uvoz porastao za 18 odsto. Eventualni izlazak Grčke iz evrozone umanjio bi nivo njenih ukupnih ekonomskih odnosa sa državama koje koriste evro ili za njih vezane valute, kao što je konvertibilna marka, ali to na nas ne bi značajno uticalo, jer smo do sada imali veoma slabe ekonomske odnose - kaže savjetnik u Sektoru za makroekonomski sistem pri Spoljnotrgovinskoj komori BiH Igor Gavran.

U Grčku je ove godine najviše izvoženo gvožđe i čelik u vrijednosti od 7,45 miliona, dok su u uvozu najzastupljeniji plastična masa i proizvodi od nje vrijedni 4,51 milion i lubenice i dinje u vrijednosti od 4,17 miliona KM.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana