Грађани у банкама чувају 11 милијарди

Mаријана Миљић
Грађани у банкама чувају 11 милијарди

Бањалука - Штедња становништва у домаћим банкама расте годинама и достигла је рекордних 11,02 милијарде КМ, подаци су Централне банке БиХ.

Депозити становништва на крају септембра ове године износили су 57,6 одсто од укупних и повећани су за 770,9 милиона КМ или 7,5 одсто у односу на исти период лани. У Централној банци наводе да депозити становништва расту већ годинама, упркос ниским каматама и чињеници да просјечне плате и пензије не биљеже значајан пораст. У експанзији је посебно штедња у домаћој валути. Депозити у КМ су 2012. године учествовали у укупним са 36,4 одсто, а сада су се приближили граници од 50 одсто.

- Штедња становништва у КМ износи пет милијарди марака, што је 45,4 одсто учешћа у укупним депозитима. Грађани у еврима у банкама чувају 5,47 милијарди марака, што је 49,6 одсто укупних депозита, док штедња у осталим страним валутама износи 549 милиона КМ, што је учешће од пет одсто - истакли су у Централној банци.

Орочени и штедни депозити на крају септембра су износили 5,44 милијарде КМ, што представља 49,4 одсто од укупних. Од тог износа на краткорочне депозите односе се 504 милиона, а дугорочне 4,94 милијарде КМ. Трансакциони рачуни и депозити по виђењу достигли су 5,58 милијарди КМ.

Орочени и штедни депозити расту споријим темпом од 0,6 одсто годишње, знатно бржи раст имају трансакциони рачуни на којима је у поређењу са септембром 2016. више новца за 17,4 одсто, док депозити по виђењу имају стопу раста од 13,1 проценат.

- Грађани су раније улагали новац у куповину акција и некретнина и санацију објеката. Сада је тај циклус највећим дијелом завршен и они који су дошли до вишка новца, узимајући у обзир и несигурне услове привређивања, одлучили су се да га дају банкама на чување за пензионерске дане. Банке представљају сигуран избор чувања новца, иако су каматне стопе ниске, а показале су виталност и отпорност на економске промјене - казао је директор НЛБ банке Бањалука Радован Бајић и додао да би могао чак услиједити и благи пад камата јер је то тренд у Европи.

Говорећи о неусклађеном износу депозита са примањима у земљи, Бајић истиче да у БиХ стиже велики износ новца из иностранства и из привређивања које није регистровано у легалним токовима и да се ту неутралише поменута разлика.

Донације

Представници Нове банке Бањалука донирали су поводом обиљежавања Свјетског дана штедње, 31. октобра, десет рачунара и комплете књига за библиотеку Основне школе "Бранко Радичевић" у Бањалуци.

Сбербанка Бањалука поклонила је родитељима беба које су рођене јуче штедне књижице са почетним улогом од 100 КМ. Рајфајзен банка је донирала опрему за игралишта три вртића у БиХ вриједну 30.000 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана