Govza 1 niče u septembru

Radmila Đević
Govza 1 niče u septembru

Foča - Preduzeće "Elektros" iz Banjaluke počelo je pripremne radove na izgradnji male hidrocentrale "Govza 1", snage 4,9 megavata na istoimenoj fočanskoj rijeci.

Vrijednost projekta je 12,5 miliona maraka, a rok za završetak investicije je godina.

U preduzeću "Elektros" Banjaluka, kojem je za ovaj projekat Vlada RS dodijelila koncesiju na period od 30 godina, kažu da su u toku čišćenje gradilišta i pripreme za zvaničan početak radova.

- Već nekoliko dana naše mašine su tu, teren se čisti, priprema se gradilište, sve se dovodi u red, a izgradnja zvanično kreće početkom septembra. Ugovoreni građevinski radovi iznose 3,5 miliona evra, oko 1,6 miliona evra odlazi na opremu i gotovo isto toliko na izgradnju cjevovoda dužine oko 1.800 metara - istakao je vođa projekta Jelenko Lolić.

Prema njegovim riječima, ako radovi budu tekli po planu, mini-hidroelektrana biće u funkciji već početkom 2016. godine.

- Predstoji veliki posao. Plan je da se gradnja hidroelektrane završi dogodine, a naredne pusti u rad. Na izgradnji će biti angažovano oko 120 ljudi, kao i brojni podizvođači radova. Biće to moderan objekat koji neće zahtijevati po završetku veliku radnu snagu - istakao je Lolić.

Od izgradnje mini-hidrocentrale veliku korist imaće opština Foča, ali i lokalno stanovništvo, koje će biti angažovano kao radna snaga.

- Za nas je ovo važan projekat, zbog toga što će i određen broj naših radnika dobiti posao u vrijeme izgradnje ovog objekta. Kada krene sa radom, od ove hidrocentrale imaćemo oko 120.000 maraka prihoda u budžetu na godišnjem nivou, što nije zanemarljiva svota - kaže načelnik opštine Foča Radisav Mašić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana