Гориво за седам дана јефтиније за 10 фенинга

nezavisne.com
Гориво за седам дана јефтиније за 10 фенинга

Бањалука - Возачи у Републици Српској, послије стресног периода који су преживјели због скакања цијена горива, јуче су се бар мало обрадовали новој корекцији цијена горива на појединим пумпама, које су у зависности од дистрибутера смањене у просјеку за око 0,05 КМ.

То је други вал појефтињења за седмицу дана, па су укупно у том периоду цијене пале за око 0,10 КМ.

Литар дизела је јуче на бањалучким пумпама коштао од 2,14 до 2,20 КМ, а бензина 95 од 2,14 до 2,19 КМ.

Бензин 98 јуче је коштао од 2,14 до 2,30 КМ, док је цијена плина од 0,99 до 1,06 КМ по литру у зависности од пумпе.

Како кажу дистрибутери, корекције цијена нису посљедица протеста возача, који су на сат заустављали своја возила, већ искључиво због смањења цијена на тржишту.

Како сазнајемо, у ФБиХ није било другог таласа појефтињења, и тамо још увијек трају корекције на пумпама по основу прошлоседмичног првог таласа појефтињења за 0,05 КМ.

Никола Грбић, предсједник Удружења превозника за унутрашњи и међународни транспорт РС, рекао је јуче за “Независне” да је ван граница БиХ, те да није чуо за ново појефтињење, али га је ова вијест ипак обрадовала.

“То је добра вијест и још кад би гориво пало за додатних 0,10 КМ, ми бисмо били задовољни”, каже Грбић.

Превозници се на састанку одржаном у недјељу иначе нису сложили са појефтињењем од 0,05 КМ и тражили су да то буде 30 фенинга, затим да се под хитно уведу вињете за стране превознике да и они плаћају коришћење путева у БиХ и на основу тих средстава да се смање обавезе превозника из РС и БиХ у виду плаћања путарине када региструју теретна возила.

Како су нам јуче рекли на “Нешковић пумпи” у бањалучком насељу Лазарево, цијене су опет кориговане.

“То је још једно појефтињење за седам дана у просјеку за 0,05 КМ,  а 13. јуна је било појефтињење такође за око 0,05 КМ, тако да смо у седмици имали два пута корекције цијена и гориво је ниже за око 10 фенинга када говоримо конкретно о  пумпи у Лазареву. Ново појефтињење није посљедица протеста, већ кретања на свјетском тржишту”, кажу на овој пумпи.

Напомињу да су, што се тиче дистрибутера, поступили крајње коректно према потрошачима.

“Наша маржа је минимална, цијена је транспарентна у рафинерији и ако се томе додају трошкови транспорта, складиштења, радника и остали трошкови који утичу на цијену, мислимо да је ово стварно крајње коректно појефтињење. Оно што би утицало на још нижу цијену сигурно није у нашим рукама”, кажу на “Нешковић пумпи” у Лазареву.

Како су нам рекли у Федералном министарству трговине, од прошле седмице траје поступак појефтињења на пумпама које нису у првом таласу промијениле цијене.

“То је појефтињење за око 0,05 КМ, и они који још нису извршили корекције, то ће урадити до краја седмице будући да имамо 680 пумпи. Да ли ће бити  нових корекција, засад не можемо прогнозирати”, кажу у Федералном министарству трговине за “Независне”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана