Гориво поскупљује и до десет фенинга

Свјетлана Ћуричић
Гориво поскупљује и до десет фенинга

Бањалука - Гориво на бензинским пумпама у Републици Српској могло би наредне седмице да поскупи за осам до десет фенинга по литру, а разлог је раст цијена сирове нафте на свјетском тржишту.

Потврдио је директор "Крајинапетрола" Милован Бајић додајући да су рафинерије још прекјуче знатно подигле цијене

- Мислим да ће наредних дана доћи до знатнијег раста цијена нафте на тржишту РС - нагласио је Бајић.

Цијене дизела тренутно се на пумпама у РС крећу од 1,59 до 1,71 КМ за литар, док се бензини продају по цијени од 1,63 до 1,85 КМ.

У Привредној комори РС кажу да је поскупљење горива на бензинским пумпама у Српској у директној вези са цијенама сирове нафте на свјетском тржишту, као и са курсом долара.

- Залихе у САД су смањене због шумских пожара у Канади, из које се значајне залихе сирове нафте достављају САД-у. Због тога је дошло до повећања цијена сирове нафте и деривата на свјетском тржишту, што ће се рефлектовати и на наше тржиште - рекао је секретар Групације за промет нафтом и нафтним дериватима у Привредној комори РС Зоран Берак.

Подсјетио је да дистрибутери у РС имају могућност да слободно формирају цијене.

- У сваком случају повећање цијена неће се драстично одразити на животни стандард грађана - рекао је Берак.

Барел брент нафте прешао је јуче границу од 50 долара први пут ове године, након што су објављени подаци о смањењу залиха у САД. Сирова нафта из Сјеверног мора јуче је продавана за 50,07 долара, послије поскупљења за 33 цента, док је барел сирове нафте у САД продаван за 49,85 долара, што је за 29 центи више него прекјуче.

Залихе овог енергента у Америци умањене су на 4,2 милиона барела у седмици до 20. маја.

Цијена горива у Српској падала је константно од почетка новембра 2014. године и достигла најнижи ниво у посљедњих шест година. Међутим, од 10. фебруара ове године гориво је поново почело да поскупљује.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана