Гориво поново појефтинило

Марина Чигоја
Гориво поново појефтинило

Бањалука - Појефтињење горива настављено је јуче на већини бензинских станица у РС, а снижена је цијена и ауто-гаса.

До нижих цијена горива на нашем тржишту довео је наставак пада вриједности нафте на свјетским берзама. Цијена барела сирове нафте "брент" на тржишту у Лондону пала је јуче испод 60 долара први пут у протеклих пет година, док је барел америчке "лаке" нафте у Њујорку појефтинио на 55,58 долара, што је најнижи ниво у посљедњих неколико година. Константан пад цијена нафте на глобалном тржишту довео је до смањења цијена у рафинеријама, а то се одразило и на цјеновнике у малопродаји.

Цијене горива у РС снижене су у односу на петак и до девет фенинга по литру, па је јуче на појединим пумпама за литар евродизела или бензина било потребно издвојити 1,80 марака. Тренутне цијене горива у Српској најниже су у посљедњих шест година.

Предсједник Скупштине Удружења власника бензинских пумпи РС Љубо Стевић каже да су смањене цијене горива у рафинеријама и тиме створени услови за ново појефтињење у малопродаји.

- Неке бензинске пумпе су већ снизиле цијене, а на некима ће у току седмице доћи до пада у просјеку за пет фенинга по литру евродизела, док би бензини могли и више појефтинити - казао је Стевић.

На бензинским пумпама "Крајинапетрола" цијене су од понедјељка ниже и до девет фенинга по литру.

- Видјећемо до краја седмице шта ће се дешавати, али на тржишту је генерално пад, тако да је врло могуће да цијене буду снижене и почетком идуће седмице - казали су на овој пумпи.

Предсједник Удружења дистрибутера нафте и нафтних деривата Семберије и Мајевице и директор бензинских пумпи "Нешковић" Миро Шкиљевић каже да су код њих од јуче цијене поново снижене.

- Кориговане су рафинеријске цијене и одмах је и код нас дошло до пада. Очекујемо и даље значајно снижење цијена - казао је Шкиљевић.

Поједине бензинске пумпе снизиле су и цијену ауто-гаса, који сада кошта 0,85 до 0,94 фенинга по литру.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана