Geopolitika kriva za pad cijena nafte?

Agencije
Geopolitika kriva za pad cijena nafte?

Moskva, Karakas, Rijad - Rusija i Venecuela sve više vjeruju da iza naglog pada cijena nafte stoje geopolitčki ciljevi.

Rafael Ramirez, ministar vanjskih poslova Venecuele, koja je i sama pogođena padom cijena "crnog zlata", tvrdi da  se  radi "nanošenju štete Rusiji, Iranu, ali i drugim zemljama koje proizvode naftu, tako što se manipulipše cijenama".

"Riječ je o geopolitičkim pozicijama pojedinih velikih i snažnih globalnih igrača. Ali, zajednički interes svih proizvođača nafte je poštena cijena, a mi smatramo da je to 100 američkih dolara po barelu" - navodi Ramirez.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov ističe da bi cijene nafte "trebale biti određivane tržišnim silama, a ne geopolitičkim pokazivanjem mišića".

O cijenama nafte biće razgovarano na sastanku zemalja OPEK-a  27. novembra  u Beču,  gdje bi se moglo raspravljati o smanjenju proizvodnje s ciljem povećavanja cijene.

U međuvremenu, analitički portali preplavljeni su teorijama prema kojima SAD i Saudijska Arabija ciljano ruše cijene nafte.

Cijena sirove "Brent" nafte trenutno  iznosi 80,94 američka dolara  po barelu, a to je čak 30 odsto manje od cijene barela u junu  ove godine.

Što je niža cijena barela nafte to su gubici veći za velike proizvođače kao što je  Rusija, ali i sama Saudijska Arabija.

Glavni glas u OPEK-u ima Saudijska Arabija. Rijad odbacuje optužbe da je udovoljio željama Vašingtona i oborio cijene i tvrdi da i sama Saudijska Arabija ima problema zbog sadašnje vrijednosti  nafte.

Pad cijene nafte jako je pogodio rusku valutu - ovog mjeseca ruska rublja izgubila je gotovo 45 odsto  vrijednosti. Najteže je bilo 7. novembra  kada je vrijednost iznosila 60 rubalja za jedan evro te 48 za jedan američki dolar.

Ključ ovih fluktuacija cijene nafte je u Saudijskoj Arabiji, ali niko sa sigurnošću ne može reći šta Rijad dobija  rušenjem cijene.

Jedna teorija govori kako su Saudijci time zapravo objavili "rat" američkoj proizvodnji nafte iz škriljca.

Druga teorija kaže da je cilj slabljenje Irana i Rusije te da  Saudijska Arabija radi zajedno sa SAD na  tom pitanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana