Геополитика крива за пад цијена нафте?

Агенције
Геополитика крива за пад цијена нафте?

Москва, Каракас, Ријад - Русија и Венецуела све више вјерују да иза наглог пада цијена нафте стоје геополитчки циљеви.

Рафаел Рамирез, министар вањских послова Венецуеле, која је и сама погођена падом цијена "црног злата", тврди да  се  ради "наношењу штете Русији, Ирану, али и другим земљама које производе нафту, тако што се манипулипше цијенама".

"Ријеч је о геополитичким позицијама појединих великих и снажних глобалних играча. Али, заједнички интерес свих произвођача нафте је поштена цијена, а ми сматрамо да је то 100 америчких долара по барелу" - наводи Рамирез.

Руски министар вањских послова Сергеј Лавров истиче да би цијене нафте "требале бити одређиване тржишним силама, а не геополитичким показивањем мишића".

О цијенама нафте биће разговарано на састанку земаља ОПЕК-а  27. новембра  у Бечу,  гдје би се могло расправљати о смањењу производње с циљем повећавања цијене.

У међувремену, аналитички портали преплављени су теоријама према којима САД и Саудијска Арабија циљано руше цијене нафте.

Цијена сирове "Брент" нафте тренутно  износи 80,94 америчка долара  по барелу, а то је чак 30 одсто мање од цијене барела у јуну  ове године.

Што је нижа цијена барела нафте то су губици већи за велике произвођаче као што је  Русија, али и сама Саудијска Арабија.

Главни глас у ОПЕК-у има Саудијска Арабија. Ријад одбацује оптужбе да је удовољио жељама Вашингтона и оборио цијене и тврди да и сама Саудијска Арабија има проблема због садашње вриједности  нафте.

Пад цијене нафте јако је погодио руску валуту - овог мјесеца руска рубља изгубила је готово 45 одсто  вриједности. Најтеже је било 7. новембра  када је вриједност износила 60 рубаља за један евро те 48 за један амерички долар.

Кључ ових флуктуација цијене нафте је у Саудијској Арабији, али нико са сигурношћу не може рећи шта Ријад добија  рушењем цијене.

Једна теорија говори како су Саудијци тиме заправо објавили "рат" америчкој производњи нафте из шкриљца.

Друга теорија каже да је циљ слабљење Ирана и Русије те да  Саудијска Арабија ради заједно са САД на  том питању.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана