Garant dobio crveni karton

Marijana Miljić
Garant dobio crveni karton

Banjaluka - Osiguravajuće društvo "Garant" iz Brčkog isključeno je iz Skupštine Udruženja društava za osiguranje zbog davanja nelegalnih popusta prilikom registracije vozila.

Ova odluka donesena je u petak na sjednici Skupštine Udruženja društava za osiguranje koje djeluje pri Privrednoj komori RS.

- Odluka o isključenju "Garanta" donesena je zbog kršenja smjernica za postupanje društava za osiguranje koja posluju na tržištu RS prilikom zaključivanja ugovora o osiguranju od odgovornosti za motorna vozila od novembra prošle godine do 15. februara ove godine. Ovo osiguravajuće društvo ne poštuje premijski sistem od autoodgovornosti na prostoru cijele RS, a to je posebno izraženo u Banjaluci - saopšteno je iz Privredne komore RS.

Skupština Udruženja društava za osiguranje utvrdila je i da je "Garant" kršio i akte Udruženja i skupštinske odluke.

- Ova odluka je poruka institucijama da osiguranje "Garant" nije podobno da se nađe u našoj asocijaciji i da treba ispitati da li ono treba da se nađe na tržištu osiguranja i da obavlja tu djelatnost. Regulator tržišta treba da ispita da li ova osiguravajuća kuća treba i dalje da ima dozvolu za rad - kazao je predsjednik Skupštine Udruženja društava za osiguranje Milomir Durmić.

Podsjetio je da je Udruženje nedavno opomenulo četiri osiguravajuća društva za koja su sumnjali da daju nelegalne popuste.

- Tri društva su se poslije toga primirila dok je "Garant" nastavio još jačim tempom da krši smjernice - naveo je Durmić i dodao da nastavljaju da prate stanje na terenu.

U "Garantu" navode da su oni sami u srijedu istupili iz Skupštine Udruženja društava za osiguranje.

- Ova asocijacija je od početka stupanja na snagu smjernica za postupanje društava za osiguranje bila usmjerena protiv nas. Dvostruki aršini su izašli na vidjelo i mi ne želimo da budemo predmet tih radnji. Mi smo uvijek dostavljali tačne podatke o broju polisa i premija za razliku od nekih drugih. Nije nam jasno kako je Udruženje prvo došlo do četiri osiguravajuće kuće koje krše propise, da bi zatim taj broj pao na tri, a na kraju samo na jednu. Mi ćemo i dalje poštovati sve propise, a Udruženje neka traži novu žrtvu - kazao je direktor "Garanta" Goran Radović.

Direktor Agencije za osiguranje RS Slaven Dujaković rekao je da konstantno prate stanje na tržištu i da preduzimaju mjere protiv onih koji ne poštuju propise.

- "Garant" je samo jedno u nizu osiguravajućih društava koje su kaznili od novembra prošle godine zbog davanja nelegalnih popusta - rekao je Dujaković ne želeći da otkrije ko su ostali kažnjeni.

Kazne

Agencija za osiguranje RS donijela je smjernice kojima zabranjuje davanje bilo kakvih popusta prilikom registracije vozila.

Ovaj podzakonski akt stupio je na snagu u novembru prošle godine. Tim dokumentom definisane su oštrije kazne za društva koja daju nelegalne popuste, a kao posljednja mjera navedeno je i oduzimanje dozvole za rad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana