Гарант добио црвени картон

Маријана Миљић
Гарант добио црвени картон

Бањалука - Осигуравајуће друштво "Гарант" из Брчког искључено је из Скупштине Удружења друштава за осигурање због давања нелегалних попуста приликом регистрације возила.

Ова одлука донесена је у петак на сједници Скупштине Удружења друштава за осигурање које дјелује при Привредној комори РС.

- Одлука о искључењу "Гаранта" донесена је због кршења смјерница за поступање друштава за осигурање која послују на тржишту РС приликом закључивања уговора о осигурању од одговорности за моторна возила од новембра прошле године до 15. фебруара ове године. Ово осигуравајуће друштво не поштује премијски систем од аутоодговорности на простору цијеле РС, а то је посебно изражено у Бањалуци - саопштено је из Привредне коморе РС.

Скупштина Удружења друштава за осигурање утврдила је и да је "Гарант" кршио и акте Удружења и скупштинске одлуке.

- Ова одлука је порука институцијама да осигурање "Гарант" није подобно да се нађе у нашој асоцијацији и да треба испитати да ли оно треба да се нађе на тржишту осигурања и да обавља ту дјелатност. Регулатор тржишта треба да испита да ли ова осигуравајућа кућа треба и даље да има дозволу за рад - казао је предсједник Скупштине Удружења друштава за осигурање Миломир Дурмић.

Подсјетио је да је Удружење недавно опоменуло четири осигуравајућа друштва за која су сумњали да дају нелегалне попусте.

- Три друштва су се послије тога примирила док је "Гарант" наставио још јачим темпом да крши смјернице - навео је Дурмић и додао да настављају да прате стање на терену.

У "Гаранту" наводе да су они сами у сриједу иступили из Скупштине Удружења друштава за осигурање.

- Ова асоцијација је од почетка ступања на снагу смјерница за поступање друштава за осигурање била усмјерена против нас. Двоструки аршини су изашли на видјело и ми не желимо да будемо предмет тих радњи. Ми смо увијек достављали тачне податке о броју полиса и премија за разлику од неких других. Није нам јасно како је Удружење прво дошло до четири осигуравајуће куће које крше прописе, да би затим тај број пао на три, а на крају само на једну. Ми ћемо и даље поштовати све прописе, а Удружење нека тражи нову жртву - казао је директор "Гаранта" Горан Радовић.

Директор Агенције за осигурање РС Славен Дујаковић рекао је да константно прате стање на тржишту и да предузимају мјере против оних који не поштују прописе.

- "Гарант" је само једно у низу осигуравајућих друштава које су казнили од новембра прошле године због давања нелегалних попуста - рекао је Дујаковић не желећи да открије ко су остали кажњени.

Казне

Агенција за осигурање РС донијела је смјернице којима забрањује давање било каквих попуста приликом регистрације возила.

Овај подзаконски акт ступио је на снагу у новембру прошле године. Тим документом дефинисане су оштрије казне за друштва која дају нелегалне попусте, а као посљедња мјера наведено је и одузимање дозволе за рад.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана