Forum o internacionalizaciji poslovanja šansa preduzećima za sklapanje novih poslova

Marijana Miljić
Forum o internacionalizaciji poslovanja šansa preduzećima za sklapanje novih poslova

Banjaluka - Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća biće domaćin jednog od najvećih poslovnih događaja u RS - Foruma o internacionalizaciji poslovanja, koji će biti održan 3. novembra na Jahorini.

Centralni događaj foruma su poslovni susreti preduzeća i klastera iz zemalja regiona, ali i Rusije, Austrije, Kine i drugih država. Forum će biti organizovan pod pokroviteljstvom Evropske mreže preduzetništva i u saradnji sa Razvojnom agencijom Srbije.

- Do sada je za učešće prijavljeno oko 100 preduzeća, klastera i institucija. Očekujemo da će ovaj forum nadmašiti prethodna dva po broju učesnika i realizovanih poslovnih ugovora. Veliko interesovanje naših preduzeća govori o tome da im je ovaj vid podrške i te kako potreban - rekao je direktor Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća Marinko Đukić.

Prethodni forumi u Banjaluci i Novom Sadu okupili su 400 učesnika, a održano je oko 800 direktnih poslovnih susreta koji su omogućili uspostavljanje novih poslovnih kontakata, prezentaciju proizvoda i prvih koraka u budućoj saradnji.

- Članstvo u Evropskoj mreži preduzetništva omogućilo nam je da preduzećima u RS ponudimo set mehanizama podrške, čiji je krajnji cilj da unaprijedimo njihovu konkurentnost. Osim poslovnih susreta, tu je i mogućnost organizovanja privrednih misija, savjetovanja i podrške u transferu tehnologija, jačanju inovativnih kapaciteta i lakšem pristupu finansijama i fondovima - ističe Đukić.

Agencija za mala i srednja preduzeća zagovara i potrebu uspostavljanja fondova rizičnog kapitala koji bi omogućili početnicima sa perspektivnim poslovnim idejama i inovativnim i brzorastućim preduzećima lakši pristup kapitalu. U tom kontekstu trenutno se sprovodi i međunarodni projekat "Akcelerator", koji sufinansira EU u okviru Dunavskog transnacionalnog programa.

- Projekat ima za cilj da, razvijanjem usluga akceleracije, olakša pristup novcu za finansiranje inovacija. Akceleratori predstavljaju novi oblik preduzetničke infrastrukture koji ima određene sličnosti sa poslovnim inkubatorima, ali i razlike. Isključivo su usmjereni na pružanje podrške i pomoći početnicima u biznisu, a posebno u sektoru informaciono-komunikacionih tehnologija. Nude i intenzivne programe mentorstva u vidu podrške razvoju proizvoda i poslovanja i pružaju usluge umrežavanja, povezivanja sa investitorima i druge oblike tehničke podrške - naveo je Đukić.

Agencija sprovodi i niz drugih aktivnosti da bi podržala osnivanje, rast i razvoj preduzeća u RS. Zahvaljujući podršci Ambasade Švedske u BiH i Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju - SIDA, do kraja godine biće potpisani ugovori o dodjeli prvih grant sredstava inovativnim poslovnim subjektima.

- Ovaj projekat sprovodimo u saradnji sa Sarajevskom regionalnom razvojnom agencijom na cijelom području BiH, a jedan od partnera je i region Ostergotland iz istočne Švedske. Na raspolaganju nam je fond od 2,3 miliona evra, koje ćemo, kroz šest javnih poziva, bespovratno dodijeliti mikro, malim i srednjim preduzećima i startapima sa inovativnim proizvodima i uslugama koji mogu dovesti do povećanja broja zaposlenih, rasta konkurentnosti i održivog društveno-ekonomskog razvoja. Vrijednost pojedinačnih grantova je do 10.000 evra za startape i do 30.000 evra za mala i srednja preduzeća, s tim da preduzeća moraju obezbijediti i vlastito učešće - kazao je Đukić.

Na prvi javni poziv za ovaj projekat, koji je bio raspisan krajem aprila, prijavilo se oko 700 preduzeća, među kojima je veliki broj iz RS. Pri kraju je i druga faza evaluacije pristiglih prijava i nakon terenskih posjeta u septembru biće doznačen i prvi iznos novca.

Agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća već dugo radi i na prevazilaženju velikog problema koji imaju preduzeća.

- Riječ je o nedostatku kompetentnih radnika. Uz podršku vlade Švajcarske, kroz program "Prilika plus", koji sprovodimo na području cijele BiH, napravili smo određene rezultate. Usmjerili smo se na podizanje kvaliteta praktične nastave u formalnom i u obrazovanju odraslih da bi se svršeni srednjoškolci i odrasli koji prođu obuku za određeno zanimanje odmah mogli uključiti u proizvodni proces - kazao je Đukić.

Uz pomoć donatora nabavili su i opremu za veliki broj školskih radionica za najdeficitarnija zanimanja, te obučili 157 nastavnika praktične nastave u školama metaloprerađivačkog sektora.

- Pripremljeni su i priručnici i podržano osnivanje centara za obuku odraslih na Mašinskom fakultetu u Banjaluci i Milićima. Održane su i radionice na kojima su razmatrani nastavni planovi za predmet praktična nastava, na kojima su učestvovali nastavnici praktične nastave i predstavnici preduzeća, kao i radionice za mentore iz preduzeća koja će učestvovati u procesu obezbjeđivanja praktične nastave na radnom mjestu - kazao je Đukić.

Agencija sprovodi obuke iz oblasti poslovnog planiranja i upravljanja projektnim ciklusom. Kvalitet tih obuka ogleda se u tome što polaznici rade na konkretnim primjerima - svojim poslovnim idejama i projektnim prijedlozima. Plod tih radionica je da dobiju u značajnoj mjeri strukturisane poslovne planove i projektne aplikacije.

- Organizovali smo nekoliko obuka za izradu biznis plana za mlade i žene preduzetnice, a najbolje poslovne planove nastale na našim radionicama novčano smo nagradili. Pratićemo njihov razvoj i pružati im podršku da bi opstali. I obuke iz oblasti projektnog planiranja izazvale su veliko interesovanje. Do sada ih je uspješno završilo 189 polaznika iz više od 40 opština i kao rezultat imamo 22 odobrena projekta vrijedna oko 1,5 miliona KM. To je dobar rezultat - naglasio je Đukić.

Agencija je obezbijedila novac i za sufinansiranje konsultantskih usluga preduzećima i već su objavljena dva javna poziva za te namjene.

- Ovih dana raspisaćemo i treći. Na ovaj način želimo podržati preduzeća koja ne mogu samostalno prevazići prepreke, ali i doprinijeti razvoju konsultantskog tržišta u RS koje je još u povoju - kazao je Đukić.

Reorganizacija

Širok spektar zakonskih nadležnosti i brojne aktivnosti koje se sprovode nametnule su potrebu skorije reorganizacije Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća u razvojnu agenciju RS.

Marinko Đukić vjeruje da će ta inicijativa dobiti podršku Vlade RS, jer ju je već podržalo Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana