Фолксваген анализира предузећа из Српске

Маријана Миљић
Фолксваген анализира предузећа из Српске

Бањалука - Једна од највећих свјетских компанија у ауто-индустрији "Фолксваген" не одустаје од сарадње са предузећима из Српске и ФБиХ, а у другој фази затражили су да свака од фирми која је ушла у ужи круг потенцијалних партнера достави детаљне податке о свом пословању и производњи.

Представници њемачког "Фолксвагена" у посљедњем кварталу прошле године посјетили су фирме у Српској и ФБиХ које би могле да производе дијелове за њих. У ужи круг потенцијалних партнера "Фолксвагена" из РС ушла су бањалучка предузећа "Космос", "Нови Јелшинград", "Вис" и "Елас", "С.Е.П" и "Орао" из Бијељине, "Сим техник" из Котор Вароша, "Т.П.Е" из Лакташа и "Мрежа нетворк" из Дервенте.

Предузећа су до данас, 27. фебруара, морала да доставе детаљне податке о свом пословању, промету, броју радника, локацији, али и сертификатима које посједују, броју испоручилаца, али и подручју дјелатности којом се баве. Подаци свих предузећа биће саставни дио интегралне табеле аутомобилске индустрије БиХ.

Директор Сектора гранских удружења при Привредној комори РС Перо Ћорић нагласио је да се активности у вези са за могућностима и припремом предузећа из РС односно БиХ за производњу за "Фолксвагеном" настављају.

- Након првих посјета и сагледавања тренутних потенцијала наших предузећа, ушли смо у другу фазу у којој дефинишемо елементе као што су технологије које предузећа посједују и које треба додатно да осавременимо, посебно неопходне стандарде без којих нема ни теоретске могућности уласка у ове послове, као што је ИСО ТС 16.949. Област ауто-индустрије даје велике могућности за сарадњу али, с друге стране, захтијева и темељиту припрему самих предузећа за такве послове, која обично траје дуже и на те чињенице привредници морају бити упознати на почетку и бити спремни да уђу у такве активности - казао је Ћорић.

Вршилац дужности директора "Космоса" Душан Вјештица истиче да су они свој посао обавили и прослиједили све детаље о свом предузећу.

- Сматрамо да са технологијом коју тренутно имамо не можемо производити ауто-дијелове за "Фолксваген". Та сарадња и неће тако брзо услиједити, јер је то дуги процес и ми ћемо настојати да улажемо у технологију, како би на крају били спремни да одговоримо на захтјеве компаније из Њемачке - поручио је Вјештица.

Поједина предузећа из Српске већ производе дијелове за ауто-индустрију, а "Мрежа нетворк" из Дервенте чак израђује каблове за болиде "формуле три", "Ламборгини" и "Ферари".

Значај

Посао са "Фолксвагеном" био би изузетно значајан за домаће произвођаче, јер њемачка компанија углавном тражи дугорочне партнере.

- Послови са "Фолксвагеном" нису од данас до сутра, већ је ријеч о дугорочном партнерству. У РС имамо фирме које су запале за око лидерима у ауто-индустрији и може се очекивати да ће неке од њих почети да производе дијелове за "Фолксваген" - рекао је Перо Ћорић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана