Фискални рачун затворио 581 радњу

Маријана Миљић
Фискални рачун затворио 581 радњу

Бањалука - Порески инспектори затворили су прошле године у Српској 581 радњу због неиздавања фискалног рачуна чиме је њихов број порастао за 37 у односу на годину раније.

Ријеч је о привременој мјери која подразумијева затварање радње на 15 дана уз коју иде и новчана казна.

У Пореској управи РС истичу да су њихови инспектори лани обавили 3.370 контрола евидентирања промета путем фискалних каса. Због утврђених неправилности издали су и 1.620 прекршајних налога на износ казне од 1,14 милиона КМ.

- Уз казне је изречена и мјера забране обављања дјелатности за 581 пореског обвезника. Највише радњи привремено је затворено на територији Подручног центра у Бањалуци  - 203. На територији овог центра обављено је и највише контрола и самим тим постигнути најбољи резултати - казао је портпарол Пореске управе РС Никола Салапура.

На територији подручних центара Источно Сарајево и Бијељина привремено је затворено 103, односно 80 радњи, у Подручном центру Приједор 73, а у Добоју 69. Најмање радњи инспектори су затворили на територији подручних центара Зворник и Требиње - 35, односно 18.

Инспектори Пореске управе РС открили су лани и 129 непријављених радника, а 73 су затечена приликом контроле евидентирања промета путем фискалних каса.

Међу затвореним пореским обвезницима велики је број угоститељских објеката који гостима не издају фискалне рачуне.

- Половина угоститеља у РС крши законске прописе и не издаје фискалне рачуне. На то су их сигурно натјерали и високи намети који отежавају пословање. Ми се већ годинама залажемо да казне за кршење законских прописа буду вишеструко веће, а да при томе инспектори не затварају кафиће и ресторане. На тај начин имали би много веће ефекте - казао је предсједник Удружења угоститеља РС Жељко Татић и додао да су приликом затварања објеката на губитку радници и буџет РС.

Кампање

Пореска управа РС је прошле године спроводила промотивну кампању "Корак предузми, рачун узми" чији је циљ подизање свијести грађана о значају узимања фискалног рачуна.

- У оквиру ове кампање био је и појачан рад инспектора на терену. Контроле евидентирања промета путем фискалних каса биће настављено и у овој години - казали су у Пореској управи и додали да неиздавање рачуна показује да порески обвезници послују нелегално.

Затворени објекти по подручним центрима

203 - Бањалука

103 - Источно Сарајево

80 - Бијељина

73 - Приједор 

69 - Добој

35 - Зворник

18 - Бијељина

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана