Fiskalni račun zaključava radnje

Dragana Keleč
Fiskalni račun zaključava radnje

Banjaluka - Poreznici su ove godine u Srpskoj privremeno zatvorili 213 lokala zbog neizdavanja fiskalnih računa, pokazuju podaci Poreske uprave RS.

U najvećem broju slučajeva katanac je stavljen na ugostiteljske objekte - 159, a slijede trgovine sa 40. Sa radom su morali da prestanu najčešće do 15 dana da bi vlasnici objekata otklonili utvrđene nepravilnosti.

Poreska uprava RS je u periodu od početka godine do 16. avgusta obavila 1.412 kontrola u oblasti prometa putem fiskalnih kasa, a inspektori su utvrdili nepravilnosti u 669 slučajeva.

- Najčešći propusti odnosili su se na neevidentiranje prometa putem fiskalnih kasa i neizdavanje fiskalnih računa. Zbog tih nepravilnosti izdata su 683 prekršajna naloga sa izrečenom kaznom u ukupnom iznosu od 456.293 marke i podneseno je 29 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka - istakla je direktor Poreske uprave RS Zora Vidović.

I dok poreski inspektori iz mjeseca u mjesec sve opsežnije provjeravaju izdavanje fiskalnih računa, trgovci i ugostitelji tvrde da su na udaru samo mali preduzetnici. Predsjednik Asocijacije samostalnih trgovina regije Banjaluka Bogdan Marjanović kaže da je neophodno poštovati zakon i da su fiskalne kase i uvedene da bi postojala kontrola prometa.

- Kontrole se, međutim, obavljaju ad hok i to najčešće kada treba opravdati broj zaposlenih inspektora i tada se uglavnom kažnjavaju mali trgovci i ugostitelji. Na udaru su mali samostalni privrednici. Niko od inspektora ne smije da ode i provjeri kako se radi u velikim i moćnim firmama - istakao je Marjanović.

On upozorava da zbog nepovoljnog ambijenta pada broj radnji.

- Na području Banjaluke trenutno ima manje od 500 prehrambenih prodavnica, dok ih je ranijih godina bilo dvostruko više. Siguran sam da je i 40 prodavnica koje su ove godine bile privremeno zatvorene zbog neizdavanja fiskalnih računa sada na ivici propasti ili su potpuno zatvorene. Za tih 15 dana većini robe je istekao rok trajanja, pa su otišli u minus i ne mogu dalje da posluju - dodao je Marjanović.

Prošlogodišnji propusti

U Poreskoj upravi RS kažu da je lani obavljeno 2.916 kontrola evidentiranja prometa putem fiskalnih kasa i da su kod 1.424 poreska obveznika utvrđene nepravilnosti.

- Zbog propusta koje su zatekli poreski inspektori izdata su 1.562 prekršajna naloga na iznos kazne od 1.029.100 maraka. Podnesena su i 22 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, a za 31 poreskog obveznika izrečena je mjera zabrane obavljanja djelatnosti - rekli su u Poreskoj upravi.

Banjaluka

"Bum, bum, rum"

"Andergraund"

Kafe poslastičarnica "Luskor"

"Konoba kod Đuke"

"Tri terase"

 

Bijeljina

Kafe "Monca"

"Moja druga kuća"

"Ekstra star"

"Kod Lule"

Kafe-bar "Aj vamo"

 

Prijedor

Prodavnica "Brat"

Trgovačko preduzeće "Hong Huo"

Ugostiteljska radnja "Ćambela"

Trgovina "Duša"

"Das laminati"

 

Doboj

Noćni klub "Rupa-2"

Kafe-bar "Maestro"

Picerija "Pikado"

Pivnica "Stari grad"

Pab "Fort"

 

Trebinje

Ugostiteljska radnja "Stadion kod Gojka"

Kafe-bar "Mima"

SUR "Mimoza"

"Tajm-aut"

"Nikol"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana