Fiskalne kase stižu u Brčko za pola godine

Marijana Miljić
Fiskalne kase stižu u Brčko za pola godine

Brčko - Fiskalizacija u Brčko distriktu trebalo bi da zaživi od početka iduće godine, a vlasti trenutno kroje propise kako bi do tada sve bilo spremno za izdavanje fiskalnih računa.

U Vladi Brčko distrikta ističu da su u fazi izrade i donošenja propisa koji su neophodni za sprovođenje Zakona o fiskalnim sistemima, te da preduzimaju i druge pripreme prije usvajanja ovih dokumenata.

- Uvođenje fiskalizacije počeće 1. januara 2018. godine, kako je i predviđeno Zakonom o fiskalnim sistemima. Prije toga potrebno je donijeti propise koji će pratiti ovo zakonsko rješenje - kazali su u Vladi Brčko distrikta.

Između ostalog, već je propisano da će od fiskalizacije biti oslobođena poljoprivredna gazdinstva, zanatlije koje se bave starim i umjetničkim zanatima, ali i oni koji porez na dohodak plaćaju u paušalnom iznosu. Izdavanja ovih računa oslobođene su i banke i osiguravajuća društva, poštanske usluge, muzeji, ulični prodavci, čistači cipela i drugi.

Iz Brčko distrikta su poručili da raspolažu dovoljnim brojem inspektora za kontrolu izdavanja fiskalnih računa.

Uvođenje fiskalizacije u Brčkom bila je tema i posljednje sjednice vlada RS i FBiH, koja je održana početkom marta ove godine i tada je dogovoreno da će od Savjeta ministara tražiti uvođenje fiskalizacije u distriktu.

Konkretne odgovore šta je urađeno u vezi s tim pitanjem i koji su stavovi preduzeti nismo dobili od entitetskih vlada. U Vladi FBiH su samo kazali da su sredinom juna usvojili zaključke sa sjednice koja je održana u Banjaluci i da o toj temi nemaju ništa novo da kažu.

Privrednici iz Srpske poručuju da je neshvatljivo da u Brčkom još nije uvedena fiskalizacija i da vlasti distrikta to godinama izbjegavaju.

- Posmatrajući iz ugla privrede, nije dobro da postoje mjesta u BiH, koja su na neki način izolovana i gdje ne važe ista zakonska rješenja koja su na snazi u entitetima već odavno. Zbog toga privrednici iz Brčkog predstavljaju nelojalnu konkurenciju ostalima u BiH. To otvara mogućnost za malverzacije i zbog toga je neophodno uvesti fiskalizaciju i u distriktu - kaže portparol Privredne komore RS Vladimir Blagojević.

Privrednici

U Brčkom ima oko 3.000 poreskih obveznika, a fiskalizacijom će, na osnovu sadašnjih podataka, biti obuhvaćeno njih oko 2.500. Na taj način oni će doći u istu ravan sa privrednicima u RS i FBiH, koji su već godinama u sistemu fiskalizacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana