Фирме оштетиле РС за 4,7 милиона

Маријана Миљић
Фирме оштетиле РС за 4,7 милиона

Бањалука - Пореска управа РС доставила је прошле године тужилаштвима 26 извјештаја против пореских обвезника због сумње да су кривичним дјелима оштетили буџет Српске за 4,7 милиона марака.

Иако је број поднесених пријава мањи причињена штета за буџет Српске већа је за 1,6 милиона марака у односу на претходну годину. Инспектори Пореске управе су 2016. године поднијели тужилаштвима 31 извјештај за 3,58 милиона марака причињене штете.

Утаја пореза и доприноса, показују подаци Пореске управе, била су најчешћа кривична дјела у прошлој години и због њих је поднесено 15 пријава, док је највећа штета причињена неправилним издвајањем средстава правног лица.

- Порески обвезници осумњичени су да су утајом пореза и доприноса оштетили РС за 1,1 милион КМ. Тужилаштвима је прослијеђено пет извјештаја због неправилног издвајања средстава правног лица, а штета причињена тим кривичним дјелима је 2,9 милиона КМ - казали су у Пореској управи.

По три извјештаја поднесена су због злоупотребе овлашћења у привреди и оштећења или повлашћивања повјерилаца, а привредници су осумњичени да су на тај начин оштетили буџет РС за 407.080, односно 229.868 марака.

- Ови подаци показују да је у 2017. години интензивиран рад пореских инспектора са циљем разоткривања кривичних дјела. Тако ће бити и даље - навели су у Пореској управи.

У Унији удружења послодаваца РС истичу да никада нису, нити ће стајати иза оних који не поштују законске прописе и на тај начин наносе штету буџету РС.

- Ми смо кроз сет закона који се односи на борбу против сиве економије подржали све мјере које је Влада РС предложила, али смо заузврат тражили смањење опорезивања рада. Једно са другим треба да иде. Сматрамо и да Пореска управа благо реагује према појединим привредницима јер допушта да обавезе за порезе и доприносе расту, па тек онда преузима радње. Са таквом праксом једном за свагда треба да престану јер се дешава да обавезе према радницима и држави премашују и вриједност капитала предузећа - казао је предсједник Уније удружења послодаваца РС Драгутин Шкребић и додао да сви порески обвезници треба да буду подједнако третирани, а не да има повлашћених.

Потребне оштрије казне

Драгутин Шкребић је рекао и да правосудни органи треба озбиљније да раде на извјештајима које подноси Пореска управа РС.

- Оштријим казнама за кривична дјела свели би ову праксу послодаваца на минимум - казао је Шкребић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана