Федерација се враћа потрази за нафтом

nezavisne.com
Федерација се враћа потрази за нафтом

Сарајево - Федерално министарство енергије, рударства и индустрије расписало је јавни позив путем којег тражи стручног консултанта Влади Федерације БиХ у изради тендерске документације за додјелу концесије за истраживање и експлоатацију нафте и гаса на простору Федерације Босне и Херцеговине.

Влада ФБиХ нуди уговор тежак 1,2 милиона марака за консултантске услуге, преноси Независни истраживачки центар (Nick). Рок за подношење понуда је 26. април ове године.

Ово је други позив гдје ово министарство тражи партнера јер је претходни завршен безуспјешно.

Први је расписан у августу 2017. године, а тендерску документацију преузела су 43 заинтересована понуђача, након чега је у јануару комисија министру доставила записник о прегледу и оцјени пунуда, али и препоруку о поништењу позива.

"Није достављена ниједна прихватљива понуда у одређеном крајњем року", наводи се у образложењу одлуке о поништењу.

Према ријечима Сејфудина Врапца, професора на Рударско-геолошко-грађевинском факултету у Тузли, за истраживање и експлоатацију нафте у Федерацији БиХ потребно је доста новца, док са друге стране гаранција за проналазак квалитетне нафте готово да не постоји.

"Главна свјетска компанија за истраживање и експлоатацију нафте 'Shell', а која има огроман профит, сматра да су истраживања на овом простору с великим степеном ризика, тако да су одгодили улагање у ове крајеве и отишли на оне просторе гдје је извјесније да ће се нафта наћи. Без обзира на то колико имали новаца, гледаћете да улажете тамо гдје је већа извјесност да ћете остварити профит, него да идете тамо гдје су мањи изгледи", сматра Врабац.

Како нам је рекао, залихе нафте до сада су установљене само у Пожарници, код Тузле, гдје је прије Другог свјетског рата вршена засад једина експлоатација.

"У овом степену познавања геолошке грађе у БиХ је преурањено говорити о количини и квалитету нафте. Ништа се не може процјењивати без истражних радова, а све што се засад даје по овом питању је паушално и без научне основе. На територији БиХ је рађено тек око 50 бушотина за истраживање и степен истражености је врло низак", закључио је Врабац.

"Shell" је иначе крајем прошле године обавијестио ресорно министарство о намјери да се врате у пројекат.

Сарадња с Владом Федерације БиХ траје од 2011. године, када су имали потписан меморандум о разумијевању, који је продужаван и 2013. и 2014, али не и 2015, када су се изненада повукли.

Медији су 2016. године писали како су осим ове компаније за истраживање "црног злата" заинтересован и нафтни гиганти попут француског "Тотала", "Key Petroleuma " из Аустралије и "Spectrumа" из Велике Британије.

Истраживања нафте вршена су и у Републици Српској од стране компаније "Јадран Нафтагас", која је 2011. године добила концесију у трајању од 28 година.

Пријератна истраживања

Америчка нафтна компанија "Amco" 1989. године добила је ексклузивна права да истражује нафту у Босни и Херцеговини, заједно са британском консултантском кућом "Exploration Consultansts Limites".

Те двије фирме у свом истраживању откриле су нафту на сјеверу и југу БиХ. Рат у БиХ је убрзо почео и спријечио улагања у нафтна поља и бушење.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана