Federacija ostaje bez gasa zbog neplaćanja

Marijana Miljić
Federacija ostaje bez gasa zbog neplaćanja

Istočno Sarajevo - Preduzeće "Sarajevo-gas" iz Istočnog Sarajeva upozorilo je sarajevska gasna preduzeća i institucije na svim nivoima vlasti da će u potpunosti obustaviti snabdijevanje FBiH gasom ukoliko "Bh-gas" iz Sarajeva nastavi da odbija da plati naknadu za transport tog energenta.

RS je donijela Zakon o gasu kojim je predviđeno da preduzeća iz FBiH plaćaju naknadu za transport. "BH-gas" skoro tri godine ne prihvata cijenu transporta prirodnog gasa gasovodom od Karakaja kod Zvornika do Starića kod Kladnja. Vlasnik gasovoda je preduzeće "Sarajevo-gas" iz Istočnog Sarajeva čiji je direktor Slavo Krajišnik u dopisu upozorio da više neće tolerisati neplaćanje.

- "Sarajevo-gas" je zbog neprihvatanja cijene transporta prirodnog gasa od strane "BH-gasa" doveden u ozbiljnu situaciju i prisiljeni smo da obustavimo transport prirodnog gasa. Prekid transporta će se desiti početkom februara, a tačan datum biće javno objavljen poslije sprovođenja svih neophodnih radnji. Prije prekida transporta gasa obavijestićemo javnost o razlozima i o svim našim pokušajima da bude riješen ovaj problem da bi bilo nastavljeno uredno snabdijevanje prirodnim gasom - navedeno je Krajišnik u dopisu.

Istaknuto je da "Sarajevo-gas" nerado pristupa prekidu transporta gasa zbog toga što će doći do potpunog prekida snabdijevanja potrošača, ali da su na to prinuđeni.

- Skoro tri godine pokušavamo riješiti problem na miran i normalan način, međutim, nema pomaka - piše u dopisu preduzeća iz Istočnog Sarajeva.

Krajišnik je rekao "Glasu Srpske" da je na sastanku i da ne može govoriti o ovom problemu, ali da stoji iza svakog slova koje je navedeno u dopisu. Ministar industrije, energetike i rudarstva RS Petar Đokić nije želio da komentariše gasni spor, ističući da su za odnose na tržištu zadužena preduzeća koja se bave tim poslovima na komercijalnim osnovama.

Ministar energije, rudarstva i industrije FBiH Nermin Džindić izjavio je da Federacija mora imati alternativu za snabdijevanje gasom jer može doći do ekonomskih ili političkih blokada.

- Održali smo hitan sastanak sa Nadzornim odborom i upravom "BH-gasa", od kojih smo zatražili da u roku od 30 dana bude riješen problem, a u protivnom smo spremni da smijenimo upravu. Ono što su iz "BH-gasa" ugovorili aneksom sporazuma iz marta 2015. se mora platiti odmah, a sporno je jednostrano povećanje cijene od strane "Sarajevo-gasa" Istočno Sarajevo, koje je došlo nakon toga i o tome treba razgovarati. Podržavam upravu da ne može prihvatiti enormno povećanje bez objašnjenja, ali ne prihvatam što su prestali da plaćaju ugovorenu obavezu - naglasio je Džindić.

RS je 2015. godine usvojila nove tarife transporta gasa 40 kilometara dugim gasovodom od Zvornika do Kladnja, ali je "BH-gas" odbio da plaća naknadu, tvrdeći da su tarife usvojene jednostrano.

Adrese

"Sarajevogas" Istočno Sarajevo je uputio dopis čelnicima "BH-gasa" i "Sarajevo-gasa" iz Sarajeva, "Srbijagasu", Sekretarijatu Energetske zajednice u Beču i Regulatornoj komisiji za energetiku RS.

Dopis je poslat i na adrese premijera RS i FBiH Željke Cvijanović i Fadila Novalića, ministra za spoljnu trgovinu i ekonomske odnose BiH Mirka Šarovića, ministra energetike FBiH Nermina Džindića i premijera Kantona Sarajevo Elmedina Konakovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana