Федерација остаје без гаса због неплаћања

Маријана Миљић
Федерација остаје без гаса због неплаћања

Источно Сарајево - Предузеће "Сарајево-гас" из Источног Сарајева упозорило је сарајевска гасна предузећа и институције на свим нивоима власти да ће у потпуности обуставити снабдијевање ФБиХ гасом уколико "Бх-гас" из Сарајева настави да одбија да плати накнаду за транспорт тог енергента.

РС је донијела Закон о гасу којим је предвиђено да предузећа из ФБиХ плаћају накнаду за транспорт. "БХ-гас" скоро три године не прихвата цијену транспорта природног гаса гасоводом од Каракаја код Зворника до Старића код Кладња. Власник гасовода је предузеће "Сарајево-гас" из Источног Сарајева чији је директор Славо Крајишник у допису упозорио да више неће толерисати неплаћање.

- "Сарајево-гас" је због неприхватања цијене транспорта природног гаса од стране "БХ-гаса" доведен у озбиљну ситуацију и присиљени смо да обуставимо транспорт природног гаса. Прекид транспорта ће се десити почетком фебруара, а тачан датум биће јавно објављен послије спровођења свих неопходних радњи. Прије прекида транспорта гаса обавијестићемо јавност о разлозима и о свим нашим покушајима да буде ријешен овај проблем да би било настављено уредно снабдијевање природним гасом - наведено је Крајишник у допису.

Истакнуто је да "Сарајево-гас" нерадо приступа прекиду транспорта гаса због тога што ће доћи до потпуног прекида снабдијевања потрошача, али да су на то принуђени.

- Скоро три године покушавамо ријешити проблем на миран и нормалан начин, међутим, нема помака - пише у допису предузећа из Источног Сарајева.

Крајишник је рекао "Гласу Српске" да је на састанку и да не може говорити о овом проблему, али да стоји иза сваког слова које је наведено у допису. Министар индустрије, енергетике и рударства РС Петар Ђокић није желио да коментарише гасни спор, истичући да су за односе на тржишту задужена предузећа која се баве тим пословима на комерцијалним основама.

Министар енергије, рударства и индустрије ФБиХ Нермин Џиндић изјавио је да Федерација мора имати алтернативу за снабдијевање гасом јер може доћи до економских или политичких блокада.

- Одржали смо хитан састанак са Надзорним одбором и управом "БХ-гаса", од којих смо затражили да у року од 30 дана буде ријешен проблем, а у противном смо спремни да смијенимо управу. Оно што су из "БХ-гаса" уговорили анексом споразума из марта 2015. се мора платити одмах, а спорно је једнострано повећање цијене од стране "Сарајево-гаса" Источно Сарајево, које је дошло након тога и о томе треба разговарати. Подржавам управу да не може прихватити енормно повећање без објашњења, али не прихватам што су престали да плаћају уговорену обавезу - нагласио је Џиндић.

РС је 2015. године усвојила нове тарифе транспорта гаса 40 километара дугим гасоводом од Зворника до Кладња, али је "БХ-гас" одбио да плаћа накнаду, тврдећи да су тарифе усвојене једнострано.

Адресе

"Сарајевогас" Источно Сарајево је упутио допис челницима "БХ-гаса" и "Сарајево-гаса" из Сарајева, "Србијагасу", Секретаријату Енергетске заједнице у Бечу и Регулаторној комисији за енергетику РС.

Допис је послат и на адресе премијера РС и ФБиХ Жељке Цвијановић и Фадила Новалића, министра за спољну трговину и економске односе БиХ Мирка Шаровића, министра енергетике ФБиХ Нермина Џиндића и премијера Кантона Сарајево Елмедина Конаковића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана