Famos se sprema za privatizaciju

Marina Čigoja
Famos se sprema za privatizaciju

Banjaluka - Vlada RS preporučila je Investiciono-razvojnoj banci (IRB) RS da u saradnji sa organima preduzeća "Famos" iz Istočnog Sarajeva sprovede postupak finansijskog restrukturiranja te firme konverzijom poreskog duga u akcije kako bi bili stvoreni uslovi za njenu privatizaciju.

Prema podacima uprave "Famosa", poreski dug ovog preduzeća iznosi oko 1,4 miliona KM.

Ministri su na jučerašnjoj sjednici Vlade prihvatili informaciju o stanju u preduzeću "Famos" te organima preduzeća predložili da sačine detaljnu analizu ekonomsko-finansijskog stanja sa prijedlogom mjera za obezbjeđenje dugoročnog stabilnog poslovanja.

- Vlada je saglasna da sa ovim preduzećem bude zaključen sporazum o načinu izmirenja obaveza prema RS u iznosu od 380.123 KM na osnovu presude Okružnog privrednog suda u Istočnom Sarajevu, a po osnovu kredita iz donacije Vlade Japana - saopšteno je iz Biroa za odnose s javnošću Vlade RS.

Generalni direktor "Famosa" Risto Dabić istakao je da Vladina preporuka predstavlja nastavak aktivnosti u vezi sa započetim projektom organizacionog i finansijskog restrukturiranja preduzeća.

- S obzirom na to da proces restrukturiranja nije bio završen u roku predviđeno je da to bude urađeno do kraja ove godine i da se nakon toga uđe u proces privatizacije, jer ima kupaca koji su u pismima namjere iskazali interes za kupovinu ovog preduzeća - kazao je Dabić i dodao da se o prodaji već vode razgovori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana