„Фамос“ продат за 2,2 милиона КМ

Маријана Миљић
„Фамос“ продат за 2,2 милиона КМ

Пале - Начелник општине Пале Бошко Југовић потписао је јуче са стечајним управником „Фамоса“ Радославом Братићем уговор о куповини хала, машина и земљишта тог предузећа вриједан 2,20 милиона КМ.

Југовић је након потписивања уговора рекао да су одмах уплатили и депозит од 50.000 КМ.

- Влада РС ће идућих дана уплатити раније обећаних милион КМ за те намјене, а након тога преосталих 1,15 милиона марака уплатиће општина, која се задужила за тај износ. Тиме ћемо званично постати власници покретне и непокретне имовине „Фамоса“ да би на том подручју формирали пословну зону. Хале ћемо издавати привредницима који ће покретати производњу, а једини услов за то биће да запосле домаћу радну снагу. На овај начин желимо да оживимо овај крај и утичемо на смањење незапослености - казао је Југовић.

Општина Пале ће у идућих мјесец формирати и комисију, која ће креирати стратегију развоја пословне зоне.

- Одлучићемо да ли ћемо објекте издавати кроз расписивање јавног позива или на други начин. Радићемо све с циљем да подигнемо развој општине и запослимо што више домаћег становништва. Тиме ћемо ријешити један велики проблем - казао је Југовић.

Овом инвестицијом општина Пале постала је власник 16 објеката укупне површине 23.279 метара квадратних, земљишта површине 64.252 квадрата са комплетном инфраструктуром и машина које се налазе у халама.

Од добијених 2,20 милиона КМ стечајни управник ће намирити потраживања повјерилаца „Фамоса“ међу којима је и 327 бивших радника, којима ће бити исплаћено око 900.000 марака. Братић ће данас саопштити како ће распоредити свих 2,20 милиона КМ у складу са исплатним редовима.

Крупан корак ка окончању стечаја у „Фамосу“ остварен је приликом посјете предсједника РС Милорада Додика Палама када је и обећао да ће Влада за куповину овог пропалог предузећа и формирање пословне зоне издвојити милион КМ.

Стечај у „Фамосу“ трајао је скоро деценију и покренут је 31. децембра 2007. године. За ову фабрику лани је био заинтересован инвеститор из Турске Идрис Фатих Сахин, који је понудио 2,8 милиона марака, али није уплатио ту суму.

Привредници

Откуп имовине „Фамоса“ и успостављање пословне зоне поздравили су привредници у источном дијелу РС, који наводе да је то посљедња шанса за оживљавање индустрије и задржавање радне снаге на том подручју.

- Сваки погон нам је добродошао, јер немамо индустрију. Она изумире - казали су у Подручној привредној комори Источно Сарајево.

Финансирање куповине имовине „Фамоса“

*1,2 милиона КМ - општина Пале

* 1 милион КМ - Влада РС

Имовина „Фамоса“

* 16 објеката површине 23.279 метара квадратних

* 64.252 метра квадра

тна површина земљишта

* машине

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана