Фабрику ватромета грађевинска дозвола дијели од темеља

Маријана Миљић
Фабрику ватромета грађевинска дозвола дијели од темеља

Бањалука - Градња фабрике за производњу пиротехничких средстава у Пелагићеву почеће чим инвеститору буде издата грађевинска дозвола, а у првој фази рада запослиће 60 до 80 радника.

Планови у вези са изградњом фабрике презентовани су након јучерашњег потписивања протокола о сарадњи на који су параф ставили директор израелског предузећа "Морам ватромети" Јарон Мор, министар индустрије, енергетике и рударства РС Петар Ђокић и начелник Пелагићева Симо Стакић. Влада ће са општином Пелагићево обезбиједити све дозволе, земљиште за градњу фабрике, инфраструктуру и прикључке на електро, водоводну и канализациону мрежу. Израелска компанија "Морам ватромети" већ је основала предузеће са истим називом у РС, које ће бити задужено за подизање фабрике.

- Чим добијемо грађевинску дозволу почињемо да градимо фабрику. Инжењери чекају само зелено свјетло. У почетку ћемо запослити од 60 до 80 радника, а радна мјеста биће отварана кроз још двије фазе. Производићемо ватромет и пиротехничка средства за европско тржиште, које тренутно исказује потребе за тим производима вриједним 14 милијарди евра. Ако успијемо произвести само један проценат од тога на територији РС ми смо успјели - казао је Мор.

Ђокић је рекао да су протоколом дефинисали правце заједничког рада на градњи фабрике.

- Ова инвестиција вриједна је четири милиона евра, а могуће је да се у даљим фазама укаже потреба за новим улагањем. За РС је важно што ће фабрика бити на простору неразвијене општине Пелагићево. Ударањем темеља ове фабрике показаћемо да је Пелагићево мјесто гдје се може инвестирати. То ће допринијети и развоју читаве Посавине јер ће у реализацију пројекта бити укључено више предузећа која ће пружати разне услуге - рекао је Ђокић.

Стакић је истакао да су за фабрику обезбиједили 20 хектара земљишта.

- Ако буде потребе обезбиједићемо још толико путем експропријације или слободне погодбе. Ова инвестиција ће много значити за нашу општину, јер ће допринијети и запошљавању и задржавању младих - навео је Стакић.

Потписивању протокола присуствовао је и савјетник предсједника РС Ари Ливне, који је допринио да фабрика буде грађена у Палегаћиву.

Шире производњу из Кине

Израелски инвеститор "Морам ватромети" производи тренутно пиротехничка средства у Кини. Већ дуже вријеме трагали су за земљом на европском континенту у којој ће покренути производњу и на крају су се одлучили да то буде РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана