Fabrika vatrometa niče u Pelagićevu

Marijana Miljić
Fabrika vatrometa niče u Pelagićevu

Banjaluka - Vlada RS prihvatila je juče pismo namjere izraelske kompanije "Moram vatrometi" za izgradnju fabrike za proizvodnju pirotehničkih sredstava u Pelagićevu, a vrijednost ove investicije premašuje četiri miliona evra.

U pismu namjere, koje je kompanija "Moram vatrometi" dostavila 17. oktobra Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva, navedeno je da će obezbijediti stotine radnih mjesta za kvalifikovane i nekvalifikovane radnike i posao za dobavljače koji se bave proizvodnjom ljepila, kartona i fiberglasa i štampom.

- Ova kompanija je u vlasništvu izraelskih državljana. Opredijelili su se da izgrade fabriku za proizvodnju pirotehničkih sredstava u RS, a najzanimljivija lokacija im je Pelagićevo. Opštinske vlasti će im dati svu neophodnu podršku za realizaciju ovog projekta - kazao je nakon jučerašnje sjednice Vlade RS ministar industrije, energetike i rudarstva RS Petar Đokić.

Vrijednost investicije u početnoj fazi iznosi oko četiri miliona evra, a opština Pelagićevo je već donijela odluku da investitorima ustupi 20 hektara zemljišta.

- Zemljište će biti iznajmljivano bez naknade. Pored toga, potrebno je još 20 hektara zemljišta koje će biti obezbijeđeno kupovinom od vlasnika u tom području. Fabrika će u početku zapošljavati oko 80 radnika, a ako sve bude išlo planiranom dinamikom, ta brojka biće povećana na više stotina. Vlada RS pomoći će realizaciju projekta kroz obezbjeđenje potrebne infrastrukture jer ona na tom području nije urađena. Biće formirana posebna poslovna zona na kojoj će se nalaziti ta fabrika - kazao je Đokić.

Izraelski investitor je do sada proizvodio pirotehnička sredstva u Kini, a duže vrijeme su tragali za novom zemljom u kojoj će pokrenuti proizvodnju.

- Pregovarali su sa vlastima u RS i Srbiji i na kraju su se opredijelili da dođu u Srpsku. Nadamo se da ćemo zajedno biti u stanju da prevaziđemo poteškoće kako bi se ova kompanija razvila na našem tržištu - naveo je Đokić i dodao da bi izgradnja fabrike mogla biti i impuls za razvoj opštine Pelagićevo.

Preduzeća

Vlada RS usvojila je i izvještaj za 2016. godinu koji se tiče malih i srednjih preduzeća, a u njemu je navedeno da je lani u Srpskoj poslovalo 39.400 privrednih subjekata, među kojima je 17.177 malih i srednjih i 70 velikih preduzeća, te 22.153 preduzetnika.

- Broj velikih preduzeća povećan je za dva, malih i srednjih za 2,02 odsto, a preduzetnika za 0,7 odsto - rekao je Petar Đokić.

Investiciono-razvojna banka RS lani je plasirala kredite vrijedne 34,99 miliona KM za 46 malih i srednjih preduzeća, a Garantni fond RS je odobrio 844.321 KM garancija za pet firmi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana