Фабрика ватромета ниче у Пелагићеву

Маријана Миљић
Фабрика ватромета ниче у Пелагићеву

Бањалука - Влада РС прихватила је јуче писмо намјере израелске компаније "Морам ватромети" за изградњу фабрике за производњу пиротехничких средстава у Пелагићеву, а вриједност ове инвестиције премашује четири милиона евра.

У писму намјере, које је компанија "Морам ватромети" доставила 17. октобра Министарству индустрије, енергетике и рударства, наведено је да ће обезбиједити стотине радних мјеста за квалификоване и неквалификоване раднике и посао за добављаче који се баве производњом љепила, картона и фибергласа и штампом.

- Ова компанија је у власништву израелских држављана. Опредијелили су се да изграде фабрику за производњу пиротехничких средстава у РС, а најзанимљивија локација им је Пелагићево. Општинске власти ће им дати сву неопходну подршку за реализацију овог пројекта - казао је након јучерашње сједнице Владе РС министар индустрије, енергетике и рударства РС Петар Ђокић.

Вриједност инвестиције у почетној фази износи око четири милиона евра, а општина Пелагићево је већ донијела одлуку да инвеститорима уступи 20 хектара земљишта.

- Земљиште ће бити изнајмљивано без накнаде. Поред тога, потребно је још 20 хектара земљишта које ће бити обезбијеђено куповином од власника у том подручју. Фабрика ће у почетку запошљавати око 80 радника, а ако све буде ишло планираном динамиком, та бројка биће повећана на више стотина. Влада РС помоћи ће реализацију пројекта кроз обезбјеђење потребне инфраструктуре јер она на том подручју није урађена. Биће формирана посебна пословна зона на којој ће се налазити та фабрика - казао је Ђокић.

Израелски инвеститор је до сада производио пиротехничка средства у Кини, а дуже вријеме су трагали за новом земљом у којој ће покренути производњу.

- Преговарали су са властима у РС и Србији и на крају су се опредијелили да дођу у Српску. Надамо се да ћемо заједно бити у стању да превазиђемо потешкоће како би се ова компанија развила на нашем тржишту - навео је Ђокић и додао да би изградња фабрике могла бити и импулс за развој општине Пелагићево.

Предузећа

Влада РС усвојила је и извјештај за 2016. годину који се тиче малих и средњих предузећа, а у њему је наведено да је лани у Српској пословало 39.400 привредних субјеката, међу којима је 17.177 малих и средњих и 70 великих предузећа, те 22.153 предузетника.

- Број великих предузећа повећан је за два, малих и средњих за 2,02 одсто, а предузетника за 0,7 одсто - рекао је Петар Ђокић.

Инвестиционо-развојна банка РС лани је пласирала кредите вриједне 34,99 милиона КМ за 46 малих и средњих предузећа, а Гарантни фонд РС је одобрио 844.321 КМ гаранција за пет фирми.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана