Evropske firme pokušavaju da uđu ilegalno u Rusiju

Agencije
Evropske firme pokušavaju da uđu ilegalno u Rusiju

Moskva - Firme iz EU nastoje da kroz "crno tržište", prikazujući lažno porijeklo namirnica, plasiraju svoje proizvode u Rusiju, mada im je uveden embargo u sklopu ruskih kontrasankcija.

U očajničkim pokušajima da nekako spriječe gomilanje robe u svojim magacinima, zapadne firme pokušavaju da preko nekih zemalja prepakuju ambalažu  i  nešto zarade na ruskom tržištu -  navode nadležne ruske institucije.

Ruska carina radi non stop u pokušaju da zaustavi prevare sa etiketama. Ali čak ni strogi zakoni i brižljivi prilaz carini ne može potpuno da prekine zabranjeni uvoz poljoprivredne produkcije iz Evrope koja je dospjela pod godišnji embargo.

Namirnice iz EU i Australije, mada u ograničenoj količini, ipak se pojavljuju na ruskim tezgama.

U to su se uvjerili predstavnici Društvene komore kada su, posjetivši nekoliko velikih prestoničkih supermarketa, našli norveški losos i australijsku jagnjetinu.

Krajem avgusta carinici u Primorju zadržali su na granici sto tona američkih viršli i piletine. A saradnici "Roseljhoznadzora" pronašli su breskve i nektarine iz Španije i jagode iz Grčke.

Nadležni objašnjavaju da dolazi do  promjena oznaka ovih namirnica, a kvalitet se zbog toga ne pogoršava. Pri tome, sve se radi skoro zvanično. Namirnice mirno dospjevaju na rusko tržište i pokazuje se druga zemlja porijekla.

Evropski proizvođači, ostavši kratkih rukava zbog djelovanja sopstvenih vlada, traže nove načine da zaobiđu ruske uzvratne mjere. Praktično svakog dana ruski carinski organi nalaze zabranjene namirnice  pod sasvim drugim oznakama.

"Roseljhoznadzor" presjeca  pokušaje reeksporta preko teritorije Bjelorusije jabuka, breskvi, šljiva, paradajza bez ukazane zemlje porijekla ili sa ukazanom:  Turskom, Srbijom, Makedonijom i nizom afričkih zemalja, između ostalog i Zimbabveom.

Češke kompanije koriste Kazahstan kao punkt za reeksport robe na teritoriju Rusije.

Bilo je pokušaja da se zvanično postigne dogovor sa trećim zemljama o reeksportu, između ostalog sa Švajcarskom, ali ona je ljubazno odbila da se time bavi, ne želeći da dodatno kvari odnose sa Rusijom.

Istovremeno, dok evropske firme pokušavaju da prođu na rusko tržište po svaku cijenu, niz zemalja  bori se za legalan ulazak  na veliko rusko tržište.

To su, između ostalih,  i Azarbejdžan,  Izrael i  Egipat sa svojim prehrambenim proizvodimja i voćem. Zauzete police ruskih prodavnica postaće još jedno složeno pitanje za Evropu poslije ukidanja embarga - navode ruski mediji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana