»Европа не може да послује без руског гаса«

Срна
»Европа не може да послује без руског гаса«

Рим - Европа и Италија не могу да послују без руског гаса, без обзира на повећање понуда на енергетском тржишту, рекао је директор италијанског енергетског гиганта "Ени" Клаудио Дескалци.

Дескалаци је нагласио да, иако је у Европи значајно порасла понуда на тржишту гаса, руски гас остаје незамјењив, између осталог и зато што је "У Русији знају да Европа не може да послује без руског гаса, али и Русији су потребни европски енергетски уговори", рекао је Дескалци у интервјуу листу "Република".

Дескалци је додао да је у нафтној индустрији сарадња са Русијом под притиском санкција.

Он је изразио наду у развој сарадње са Ираном након укидања ембарга.

Према његовом мишљењу, Техеран има велики потенцијал на енергетском тржишту, нарочито ако предложени облик уговора буде више у складу са међународним стандардима.

Директор италијанског енергетског гиганта рекао је да компанија "Ени" наставља са радом у Либији, упркос лошој безбједносној ситуацији у тој сјеверноафричкој земљи.

"Наше оф шор платформе се налазе 120 километара од обале и ми смо сасвим сигурни у њихову безбједност. Нешто је тежа ситуација са објектима на копну. Тако је налазиште Абу-Атифел затворено већ више од годину дана, док остали објекти раде, уз знатно веће мјере безбједности и појачану заштиту особља", рекао је Дескалци.

Он је указао на неопходност стварања јединственог европског енергетског тржишта.

"Европи је неопходно јединствено енергетско тржиште, јер ми производимо свега 35 одсто потребне енергије. Сада имамо 28 тржишта без јединствене базе података и усклађене инфраструктуре. То доводи до тога да цијене енергената стално расту. Од тога имају користи јефтинији ресурси, као што је угаљ. Али, он је и мање еколошко гориво", указао је Дескалци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана