Европа чека: Које су банке пале?

Агенције
Европа чека: Које су банке пале?

Вијест да најмање 11 банака из шест европских земаља неће проћи на "стрес тесту" Европске централне банке изазвала је бурне реакције.

Свјетски медији преносе извештај шпанске новинске агенције Ефе да прелиминарни подаци показују да тест неће проћи три италијанске банке, три грчке, двије аустријске, једна кипарска, једна португалска и једна белгијска банка.

Због ових навода огласила се Европска централна банка саопштењем да извјештај још није завршен и да банкама још нису послати крајњи резултати. ЕБЦ наводи да су медијски извјештаји о резултатима по правилу спекулативни, наводећи да ће резултати бити познати у недјељу.

Поједине банке, попут Ерсте већ су демантовале извјештај шпанске агенције.

"Немамо никаквих индикација да нећемо проћи ", поручио је портпарол Ерсте Групе.

Кипарске власти оштро су демантовале наописе и рекли да је извјештај није тачан, јер је једна кипарска банка већ повећала капитал, док друга има подршку акционара да то учини ако буде потребно .

Политичари, банкари и рејтинг агенције бурно су реаговали на ове наводе, али чини се, не без основа, јер је овај извјештај изазвао и нагађања колико је још банака пало на овом тесту .

Аналитичари процењују да тест није прошло 18 од укупно 130 банака које је ЕЦБ тестирао.

Процјењује се да ће снажне националне банке у сјеверној, као и јужној Европи проћи тест без проблема. Али, како се претпоставља, отприлике трећина банака подвргнутих тесту проћи ће "тијесно", а ријеч је углавном о средњим банкама.

Могуће је , кажу аналитичари, да ће се на листи губитника нађе и нека од њемачких регионалних банака које су у власништву државе, регионалних власти и локалних банака које траже нови модел пословања без помоћи државе .

ЕЦБ ће, подсјетимо, у недељу објавити резултате анализе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана