Електране у минусу 46 милиона марака

Маријана Миљић
Електране у минусу 46 милиона марака

Бањалука - Од десет зависних предузећа Мјешовитог холдинга "Електропривреда РС" прошлу годину су у минусу завршила четири, али је међу производним само једно пословало позитивно, док су остала четири укњижила заједно 47,73 милиона губитка.

Тај минус направиле су "Хидроелектране на Требишњици", "Хидроелектране на Дрини", Рудник и термоелектрана (РиТЕ) Угљевик и "Хидроелектране на Врбасу". Једино производно предузеће које је пословало позитивно је РиТЕ "Гацко", чија је добит износила 1,73 милиона КМ. То значи да су електране у крајњем резултату биле у минусу 46 милиона КМ.

Свих пет електродистрибутивних предузећа остварило је позитиван резултат, али је њихова појединачна зарада испод милион КМ и нису успјела да значајније истопе минус хидроелектрана и термоелектрана.

У "Електропривреди РС" су казали да је матично предузеће 2017. годину завршило са 425.000 марака добити. Профит матичног предузећа знатно је пао у односу на претходну годину, када је износио 5,87 милиона КМ.

У управу "Електропривреде РС" још нису стигли извјештаји зависних предузећа, али су упознати да ће им завршне рачуне са исказаним минусом доставити три хидроелектране и РиТЕ "Угљевик".

- На резултат хидроелектрана утицала је незапамћено лоша хидролошка ситуација, односно стогодишње суше. РиТЕ "Угљевик" је имао капитални ремонт, који је трајао четири мјесеца. Дистрибуције ће годину завршити у плусу и РиТЕ "Гацко" - казали су у "Електропривреди РС".

Очекивања челника "Електропривреде" потврђена су у финансијским извјештајима које су зависна предузећа објавила Бањалучкој берзи. Извјештај на берзи нису објавиле једино "Хидроелектране на Требишњици", али су у овом предузећу потврдили да су прошлу годину завршили са губитком од 24,32 милиона марака.

- Главни разлог за то је била лоша хидролошка ситуација. Приходи су били дупло мањи у односу на ранију билансну годину. Упркос губитку "Хидроелектране на Требишњици" имају скоро један годишњи приход неповучен из матичног предузећа - казао је извршни директор за производњу и техничке послове "Хидроелектрана на Требишњици" Илија Таминџија.

"Хидроелектране на Дрини" су у 2017. знатно увећале губитак из претходне године на 13 милиона, док су "Хидроелектране на Врбасу" из плуса склизнули у минус од 3,61 милион, а исти тренд имао је и РиТЕ "Угљевик", чији је минус лани износио 6,78 милиона КМ. Пословање је побољшао РиТЕ "Гацко" и из губитка дошао до добити од 1,73 милиона КМ у 2017. години.

Производња струје

"Електропривреда РС" биљежи опоравак на почетку 2018. године и у јануару и фебруару је произвела 1.100 гигават-часова електричне енергије, пребацивши план за десет одсто.

- На слободно тржиште и у Брчко дистрикт пласирано је 400 гигават-часова и од тога је приходовано више од 46 милиона КМ - рекао је извршни директор за техничке послове у "Електропривреди РС" Максим Скоко.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана