Електрана на биомасу у Кнежеву стартује у новембру

Милијана Латиновић
Електрана на биомасу у Кнежеву стартује у новембру

Кнежево - Прва електрана на биомасу - дрвни отпад у Српској и БиХ требало би да у новембру буде отворена у Кнежеву, а вриједност инвестиције је око десет милиона марака.

Објекат је изграђен у оквиру комплекса дрвне индустрије "Номар" из Кнежева која послује у саставу групације "Фагус" из Котор Вароша. То је први објекат намијењен за производњу електричне и топлотне енергије помоћу ове врсте обновљивог извора енергента у БиХ.

Пројектована топлотна снага електране износи пет мегавата, а за производњу електричне енергије 820 киловата.

Власник компаније "Фагус" Мирослав Малијевић рекао је за "Глас Српске" да су радови у завршној фази.

- Производићемо топлотну и електричну енергију истовремено од материјала који се у дрвној индустрији сматра отпадом, а ријеч је о кори дрвета која се иначе скида како би имали несметан технолошки процес обраде дрвета. Тиме ћемо ријешити проблем одлагања отпада и произвести топлотну енергију која ће нам послужити за производњу пелета. Електричну енергију коју произведемо испоручиваћемо "Електропривреди РС" - рекао је Малијевић.

Нагласио је да је план предузећа да производњу пелета започну на прољеће и на тај начин заокруже овај циклус производње.

Малијевић је истакао да ће овом инвестицијом "Фагус" створити прилику за додатно запошљавање радника из Кнежева и, с друге стране, створити еколошки здраву и чисту енергију из обновљивих извора.

- Планирамо да запослимо око 30 радника, а касније, ширењем посла, сигурно ће бити отворено још радних мјеста. Неопходан нам је образован кадар, односно млађи људи који се разумију у савремену технологију. За раднике ће бити организована и обука у предузећу - рекао је Малијевић и додао да и у Котор Варошу ово предузеће шири производњу и отвара нова радна мјеста. 

Додао је да је "Фагус" у реализацији овог пројекта имао велику подршку и разумијевање Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС и општине Кнежево.

Министарство је у марту ове године издало грађевинску дозволу компанији "Фагус" за објекат когенеративног постројења на биомасу у Кнежеву.

Сировина

Мирослав Малијевић истиче да ће отпад за сагоријевање у електрани обезбјеђивати првенствено из погона "Фагуса" у Кнежеву и Котор Варошу.

- Вјероватно ћемо откупљивати дрвни отпад и од становништва. Све оно што људи спаљују када крче ливаде и шуме може да се искористи у ове сврхе - рекао је Малијевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана