ЕУ Србији: Могу цијеви, не може гас

Танјуг
ЕУ Србији: Могу цијеви, не може гас

Европска унија се неће мијешати у изградњу деонице Јужног тока кроз Србију, али ће гасовод моћи да буде пуштен у рад тек кад се усклади са европским законима.

"Србија није чланица ЕУ, па стога не можемо да од ње тражимо да суспендује изградњу Јужног тока, као што смо урадили у случају Бугарске", рекла је Марлене Холцнер, портпаролка комесара за енергију Гинтера Етингера, реагујући на најаву Газпрома да ће изградња деонице кроз Србију почети у октобру.

Она је, међутим, истакла да гасовод, који већим дијелом пролази кроз ЕУ, неће бити пуштен у рад уколико не буде у складу са европским прописима.

Европска комисија је раније ове године утврдила да Газпром крши европске антимонополске законе јер не дозвољава другим произвођачима гаса приступ Јужном току, као и да се изградњом дионице кроз Бугарску крше закони о јавним набавкама.

Упитан да ли би изградња гасовода могла да утиче на процес преговора Србије о приступу ЕУ, портпарол комесара за проширење Штефана Филеа Петер Стано је одговорио да ће питање Јужног тока доћи на ред тек када се отвори преговарачко поглавље о енергетици, што се не очекује ове године.

"То поглавље неће моћи да се затвори све док сва питања везана за енергетику не буду у складу са ЕУ стандардима", указао је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана