Двије понуде за Шећерану

Маријана Миљић
Двије понуде за Шећерану

Бањалука - За бијељинску "Шећерану" стигле су двије понуде од компанија из Вијетнама и Турске, али су детаљи строго чувана тајна.

Стечајни управник "Шећеране" Лазо Ђурђевић потврдио је да су стигле двије понуде од страних компанија, али не жели да открива детаље ниједне од њих.

- Понуду су доставиле компаније из Вијетнама и Турске. Ја не могу откривати детаље. За 8. септембар заказана је Скупштина повјерилаца фабрике и тада ће бити ријечи и о достављеним понудама. Сачекајте до тада па ћемо знати све детаље - казао је Ђурђевић.

У Влади РС казали су да је вијетнамска компанија "Констракшн корпорејшн", која је у марту доставила писмо намјере и чији су представници недавно боравили у Бањалуци, доставила понуду, али да за сада не желе да откривају под којим условима Вијетнамци желе да преузму некадашњег гиганта. Устврдили су да им није познато који је инвеститор из Турске заинтересован за "Шећерану" и додали да све детаље има стечајни управник Ђурђевић.

И док је име компаније из Турске за сада непознато, о "Констракшн корпорејшну" из Вијентама је познато више детаља. Основан је 1979. године и има више од 1.000 запослених, а годишњи промет исказује на нивоу од 500 милиона евра.

До сада су пропала три покушаја продаје покретне и непокретне имовине "Шећеране". На првој лицитацији имовина је понуђена за 23,74 милиона, другој 16,50 милиона, а на трећој за 11,87 милиона марака.

Рачун "Шећеране" блокиран је прије шест година након што је ухапшен њен тадашњи власник Зоран Ћопић. "Шећерана" је 2014. године прешла у власништво РС пошто је Ћопић осуђен на четири године затвора и трајно му одузета имовина вриједна око 20 милиона марака, за коју је утврђено да ју је стекао прањем новца једног од највећих нарко-босова Дарка Шарића. Ћопићу је тада, између осталог, одузето и 10,8 милиона акција "Шећеране", које чине 51 одсто капитала тог предузећа.

Приједлог за отварање стечаја у некадашњем гиганту Окружном привредном суду у Бијељини поднијела је Пореска управа РС 31. јула 2015. године, а крајем исте године стечај је и покренут. "Шећерана" има милионска дуговања према Пореској управи и радницима, а велики износ новца потражује и Ћопићево предузеће "Агрокоп", у чијем су власништву прије одузимања биле акције "Шећеране".

Стратешки партнер

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС казали су да је Влада заинтересована да бијељинска "Шећерана" заврши у рукама стратешког партнера који би задржао дјелатност и раднике.

- Ова фабрика је на листи предузећа од стратешког значаја за РС - казали су у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана