Dva kupca u trci za Hipo banku

Agencije
Dva kupca u trci za Hipo banku

Beč - U trci za preuzimanje mreže banaka-kćerki austrijske Hipo Alpe Adrija banke u jugoistočnoj Evropi bilo je sedam zainteresovanih, od kojih dva imaju dobre šanse da postanu njeni novi vlasnici.

Prema navodima bečkog lista "Prese", u pitanju su finansijska grupacija sa sjedištem u Londonu "Milhaus kapital investment grup" i američki investicioni fond "Advent internešnel". List navodi da nijedan od ponuđača ne želi da plati očekivanih 500 miliona evra.

Austrija mora, prema nalogu Evropske unije, da proda Hipo Alpe Adrija banku, odnosno njenu mrežu na jugoistoku Evrope tokom ove godine. Riječ je, kako ističe "Prese", o glavnom dijelu Hipo banke, jer obim poslovanja banaka-kćerki u jugoistočnoj Evropi iznosi više od sedam milijardi evra i ponovo je profitabilan. Da bi prodaja bila primamljivija za kupce, iz tih banaka su izdvojeni loši krediti u preduzeće koje je osnovala država s ciljem da restrukturiše ostatak banke. U tom preduzeću se nalaze svi loši poslovi banke, kako nenaplativi krediti, tako i nekretnine koje se mogu teško prodati, a njihova ukupna vrijednost se procjenjuje na oko 17 milijardi evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana