Дугови остају иза “Трудбеника ФПА”

Маријана Миљић
Дугови остају иза “Трудбеника ФПА”

Бањалука - Окружни привредни суд у Добоју закључио је стечај над фабриком пнеуматских алата “Трудбеник ФПА” из Добоја, а исту судбину ускоро ће доживјети и преостала предузећа која су пословала у саставу некадашњег добојског гиганта, “Трудбеника”.

Стечај у “Трудбенику ФПА”, који је некада запошљавао око 300 радника, трајао је скоро годину и по. Послије окончања поступка биће настављени спорови које фабрика води, а чија је вриједност 102.000 марака. Новац који буде добијен у тим споровима биће увршћен у стечајну масу и распоређен повјериоцима.

Стечајни управник “Трудбеника ФПА” Лазо Ђурђевић није могао да прецизира колико повјерилаца неће успјети да наплати потраживања.

- Имамо нешто новца на рачуну. Када буду окончани сви жалбени поступци подијелићемо новац према плану. Већ сада је јасно да ће остати много неизмирених потраживања. Ми не можемо ништа урадити да све повјериоце намиримо - казао је Ђурђевић.

Ово предузеће пословало је у саставу “Трудбеника” из Добоја, у којем је стечај покренут крајем 2016. године и још није окончан. Под окриљем овог предузећа послује и Фабрика компресорске опреме “Трудбеник ФКО” из Теслића, у којем стечај траје од јануара 2017. године, и добојски “Трудбеник енерџи”, над којим је покренута ликвидација. Стечајни, односно ликвидациони, поступак у овим предузећима је у рукама Драгана Протића из Теслића.

- Завршили смо процјену матичног предузећа “Трудбеник” на 19,64 милиона марака. Производња у овом предузећу се не може покренути, због чега сам предложио повјериоцима да кренемо са продајом имовине и намиримо разлучне повјериоце и раднике. У теслићком “Трудбенику ФКО” у току је рјешавање имовинско-правних односа - рекао је Протић.

Говорећи о “Трудбеник енерџију”, Протић је појаснио да је Управа за индиректно опорезивање БиХ утврдила да ово предузеће дугује 197.000 ПДВ-а.

- Ми смо уложили жалбу на то рјешење. Она је одбијена у два поступка и сада је предмет у Суду БиХ. Када ће све бити ријешено, још ништа не знамо - казао је Протић.

Процијењена вриједност “Трудбеника ФКО” износи 2,2 милиона, а “Трудбеник енерџија” 1,12 милиона марака.

Сва имовина ових предузећа је под хипотеком Пореске управе РС, која потражује око пет милиона марака - казао је Протић, који такође није могао процијенити у којем проценту ће бити намирена потраживања повјерилаца.

Протести

Радници “Трудбеника” и “Трудбеника ФПА” почели су да указују на проблеме у тим предузећима и лош материјални положај још 2014. и 2015. године, када су у више наврата протестовали. Њихови вапаји нису уродили плодом, а предузеће им је остало дужно велике износе новца за зарађене плате. Велико је питање да ли ће добити тај новац и након што буде окончан стечај у овим предузећима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана