Dug i trgovina na nišanu grčke krize

Marina Čigoja
Dug i trgovina na nišanu grčke krize

Banjaluka - Mogući bankrot i izlazak Grčke iz evrozone negativno bi uticao na spoljnotrgovinsku razmjenu BiH sa zemljama EU koje su najznačajniji ino-partner, ali i na spoljni dug, čiji bi rast bio neminovan zbog slabljenja evra u odnosu na dolar, ocjenjuju ekonomski analitičari.

Međunarodni monetarni fond (MMF) potvrdio je juče da mu Grčka nije platila dug od 1,6 milijardi evra u predviđenom roku, čime je postala prva razvijena država koja nije na vrijeme vratila novac ovoj instituciji.

Mogući krah Grčke ne bi se direktno negativno odrazio na BiH, jer dvije zemlje nemaju značajne ekonomske odnose, ali bi indirektne posljedice mogle da budu mnogo teže. EU je godinama unazad najveće izvozno tržište za domaće kompanije, a prema podacima Agencije za statistiku BiH, vrijednost izvoza u prvih pet mjeseci ove godine iznosila je 2,576 milijardi KM.

Prema ocjenama ekonomista u RS, vjerovatnoća da će Grčka bankrotirati i napustiti evrozonu je izuzetno mala jer bi posljedice takvog razvoja situacije bile ogromne. Ipak, ukoliko bi takav scenario postao realnost, smatraju da bi to uticalo na pad ekonomije EU, a indirektno bi se negativno odrazilo i na ekonomiju BiH, s obzirom na to da je EU njen najvažniji spoljnotrgovinski partner. Slabljenje evra u odnosu na dolar, do kojeg je već došlo, utiče na rast spoljnog duga BiH.

Član Udruženja ekonomista RS "SNjOT" Predrag Duduković kaže da se u vezi sa Grčkom tenzije dižu više nego što je potrebno. Ne očekuje dramatične posljedice, jer je uvjeren da će Grčka vjerovatno prihvatiti stavove MMF-a.

- Istupanje Grčke iz evrozone imalo bi posljedice i sa aspekta ekonomije i sa aspekta političkih prilika u Evropi. Bio bi to previše opasan izlet u nepoznato da bi se to dozvolilo. S druge strane, ako bi Grčka nekim slučajem bankrotirala, naravno da bi se osjetile posljedice, pogotovo kada je riječ o slabljenju evra. Mi bismo imali problem jer je naša valuta fiksno vezana za evro i ona bi oslabila. Pad evra u odnosu na dolar doprinio bi i povećanju našeg spoljnog duga. Došlo bi i do određenih problema u spoljnotrgovinskoj razmjeni, s obzirom na to da je EU najveći partner BiH. Ali, vjerujem da od toga neće biti ništa - kazao je Duduković.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Banjaluci Goran Radivojac kaže da Grčka neće bankrotirati, niti će izaći iz evrozone i da je sve što se dešava politička predstava.

- Ovo je opomena nekim drugim zemljama koje bi se usudile da krenu tim putem - kazao je Radivojac.

Ukoliko bi, ipak, došlo do bankrota Grčke, Radivojac kaže da bi to moglo da utiče na rast spoljnog duga usljed kretanja deviznog kursa marke na koji BiH nema nikakav uticaj.

- Mi nismo ni blizu središta dešavanja između Grčke i EU i možemo eventualno trpjeti pasivne posljedice - naglasio je Radivojac.

Slabljenje KM

Centralna banka BiH objavila je da se u slučaju izlaska Grčke iz evrozone može očekivati deprecijacija evra, što bi značilo i automatsko slabljenje KM u odnosu na druge valute, s obzirom na to da je domaća valuta fiksno vezana za evro. U Centralnoj banci smatraju da takva dešavanja ne bi trebalo da imaju značajan uticaj na privredu BiH, jer su glavni trgovinski partneri zemlje okruženja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana