Дуг Бобар банке 252 милиона КМ

Маријана Миљић
Дуг Бобар банке 252 милиона КМ

Бањалука - Пријављена потраживања 530 повјерилаца бијељинске Бобар банке досегла су 251,94 милиона марака, рекао је стечајни управник ове банке Лазо Ђурђевић.

Скупштина повјерилаца Бобар банке данас и сутра наставља са утврђивањем даљег стања у овој банци и стечајним поступком. Скупштина ће испитивати и колико од пријављеног износа потраживања може бити признато, а колико оспорено.

- Још не знамо да ли ће повјериоци пријављивати нове обавезе које банка има према њима. Они још имају времена за то. Вјерујемо да овај износ неће много повећан јер ко је мислио пријавити потраживања то је вјероватно већ и урадио. Скупштина повјерилаца вјероватно у року од два дана неће успјети да испита сва потраживања, с обзиром на обимност посла, јер треба провјерити и испитати све пријављене обавезе - казао је Ђурђевић.

Ликвидациони управник Бобар банке Миле Максимовић, који је био на челу пропале банке прије Ђурђевића, рекао је раније да депоненти и повјериоци потражују око 289 милиона, а да је оспорено 59 милиона марака.

С обзиром на то да је Бобар банка прва која је завршила у стечају и на недостатак искуства у поступању у тим поступцима много дилема је присутно у вези са дужницима који су у њој подигли кредите. Редовне платише, каже Ђурђевић, не треба да страхују, док остале чекају тужбе.

- Против дужника који не измирују обавезе на основу кредита биће покренути судски поступци. Дио клијената редовно измирује рате и против њих неће бити покретан никакав поступак нити ће, бар за сада, морати одједном исплатити комплетан износ кредита како је раније спекулисано у јавности - нагласио је Ђурђевић.

У Бобар банци је најприје покренут поступак ликвидације, али су резултати наплате потраживања били испод планираних и блокада рачуна није донијела напредак због чега је предложено отварање стечаја.

Агенција за банкарство РС је крајем новембра 2014. увела принудну управу у Бобар банку, јер није радила у складу са законом. Непун мјесец касније банци је одузета дозвола за рад и покренут поступак њене ликвидације, да би на крају постала прва банка у РС која је завршила у стечају.

Дуг за порез

Пореска управа РС је у контроли Бобар банке у стечају утврдила додатне 73.842 марке обавеза на основу пореза на добит за 2015. годину.

Од тог износа 67.764 КМ се односи на главницу, док је 6.078 камата. Новоутврђене обавезе ући ће у стечајно потраживање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана