Држављани сусједних земаља у 2017. у БиХ потрошили 56,8 милиона КМ

klix.ba
Држављани сусједних земаља у 2017. у БиХ потрошили 56,8 милиона КМ

Сарајево - У току осам мјесеци 2017. године страни држављани су поднијели укупно 196.726 захтјева за поврат ПДВ-а у Босни и Херцеговини у износу од 8,3 милиона КМ.

Укупна вриједност робе коју су страни држављани у поменутом периоду купили и изнијели из БиХ износи 56,8 милиона КМ. Како пише портал klix.ba највише су у БиХ куповали држављани Хрватске и Србије и то у Орашју, Великој Кладуши те Брчком.

БиХ је изузетно пожељна дестинација за куповину, нарочито робе широке потрошње, што обилато користе држављани сусједних земаља који редовно прелазе границу и купују разну робу која је у Хрватској знатно скупља. Колико уствари држављани сусједних земаља троше новца у БиХ најбоље се види по броју захтјева за поврат ПДВ-а. Тако је за осам мјесеци 2017. године укупно поднесено 196.726 захтјева у износу од 8,3 милиона КМ.

Треба истаћи да се право на поврат пореза остварује куповином робе у вриједности минимално 100 КМ, не рачунајући алкохол, гориво и духан. С обзиром на број поднесених захтјева за поврат новца од ПДВ-а, који се у БиХ обрачунава по јединственој стопи од 17 посто и ако узмемо да велики број држављана сусједних земаља због близине границе троши и мање од 100 КМ по посјети, онда је износ новца који сусједи у БиХ потроше на робу широке потрошње знатно већи.

"Када је ријеч о граничним прелазима на којима су се највише подносили захтјеви за овјеру иступања робе из БиХ, а које су подносили страни држављани, свакако можемо истаћи гранични пријелаз Орашје, гдје су у осам мјесеци ове године укупно евидентирано 31.582 захтјева за поврат ПДВ-а страним држављанима у укупном износу од 1.176.062 КМ. Након тога можемо још издвојити гранични пријелаз Хукића Брдо са 20.130 захтјева за поврат ПДВ-а страним држављанима у укупном износу од 1.204.165 КМ, затим гранични пријелаз Брчко са 17.718 захтјева у укупном износу од 707.352 КМ, затим гранични пријелаз Изачић са 16.870 захтјева у укупном износу од 784.495 КМ, гранични пријелаз Увац са 12.464 захтјева у укупном износу од 289.710 КМ па гранични пријелаз Градишка са 11.915 захтијева у укупном износу од 759.422 КМ, итд.", истакли су из Управе за индиректно опорезивање БиХ за Клиџ.ба.

Страни држављани имају право на поврат ПДВ-а за робу коју купе у БиХ и на коју су платили ПДВ. Важно је напоменути да се право на поврат ПДВ-а не односи на изнесена минерална уља (петролеј, дизел-гориво, уље за ложење, екстра лако и лако специјално, моторни бензин безоловни, моторни бензин), алкохол и алкохолна пића те прерађевине од духана.

У Босни и Херцеговини су највише куповали грађани сусједних земаља Србије, Хрватске и Црне Горе. Најчешће се ради о роби широке потрошње.

"Купцу или подносиоцу захтјева врши се поврат пореза на додату вриједност ако у року од три мјесеца од дана издавања рачуна достави оригинал обрасца 'ПДВ-СЛ-2' који је овјерила надлежна царинска служба, продавцу од кога је купљено добро", истичу из УИО.

Поврат пореза на додату вриједност врши се у конвертибилним маркама, готовинском исплатом или уплатом на рачун у банци коју наведе купац или подносилац захтјева. Ако је исплата у готовини продавац је обавезан да изврши поврат пореза на додату вриједност одмах, а ако се дозначава на рачун купца или подносиоца захтјева онда у року од 15 дана од дана пријема захтјева.

Држављани Хрватске, нарочито Славонци, највише троше у Орашју, гдје је забиљежено повећање потрошње, а купују се лијекови, одјећа, обућа, ПВЦ столарија, а сусједи чак троше и на фризерске услуге.

Уштеде које остваре повратом ПДВ-а у БиХ мотивишу сусједе да се изнова враћају у БиХ и троше свој новац за разну робу и услуге.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана