Дрвопрерађивачи из РС траже забрану, у ФБиХ увођење такси

nezavisne.com
Дрвопрерађивачи из РС траже забрану, у ФБиХ увођење такси

Бањалука, Сарајево - Дрвопрерађивачи у БиХ не могу се усагласити у вези с мјерама за заштиту домаће производње које би у будућности требало да им донесу сигуран извор сировине, чији је извоз највећи проблем у пословању овог сектора, који из године у годину расте.

Иако је у октобру прошле године било у плану да се са заједничким ставовима иступи пред Савјетом министара БиХ, на овај проблем другачије гледају у два ентитета и имају различите приједлоге, те је неизвјесно да ли ће доћи до јединственог става.

План је био да се ставови усагласе до априла, до када су на снази ентитетске одлуке о забрани промета трупаца, које су колико-толико штитиле произвођаче и спречавале трговину сировинама.

Међутим, док у РС заговарају идеју о забрани извоза трупаца, у Федерацији сматрају како извоз сировине не би требало потпуно забранити, него га дестимулисати таксама.

Поводом овог питања јуче је у Бањалуци засједао Извршни одбор Удружења шумарства и прераде дрвета РС Привредне коморе РС, који је оцијенио како би се увођењем такси легализовао извоз, а да проблем с недостатком сировине не би био ријешен.

"Ми смо заузели став да би било далеко боље да на снази остане одлука о забрани промета, коју је донијела наша влада, а да заједнички приједлог према органима БиХ буде доношење одлуке о забрани извоза трупаца изван БиХ. Мислим да би то дало ефекте и боље снабдијевање капацитата, које и овдје и у Федерацији дефинитивно имамо", казао је Лазо Шиник, секретар Удружења.

Шемса Алимановић, секретар групације шумарства и дрвне индустрије у Привредној комори Федерације БиХ, се нада како ће до априла договор ипак бити постигнут уз увјерење да ће њихов приједлог проћи.

Открива како је за 22. фебруар заказан заједнички састанак у Бањалуци, на којем ће, поред привредника и представника удружења, бити присутни и представници министарстава. Нада се да ће тада ипак бити постигнут договор у интересу свих.

У Асоцијацији дрвне индустрије и шумарства Спољнотрговинске коморе БиХ сматрају да забрана извоза шумских сортимената из БиХ није мјера која би дала ефекат у дужем року, а дискутабилно је, кажу, и да ли би се та мјера уопште могла донијети.

Са друге стране, кажу да мјере донесене у ентитетима неће имати посебне ефекте ако се настави с извозом, јер је кључно смањити прекомјеран извоз сировине, а не промет између ентитета.

Подсјећамо, Влада Федерације БиХ и Влада РС су на заједничкој сједници одржаној у Сарајеву у септембру прошле године најавиле подношење заједничке иницијативе Савјету министара БиХ за доношење одлуке о забрани извоза и промета трупаца из Босне и Херцеговине.

Да је тада у плану било да се овај проблем заједнички рјешава говори и то да је Влада ФБиХ након сједнице донијела одлуку о забрани промета на својој територији, а коју је временски ускладила с већ постојећом одлуком у РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана