Drva na lageru čekaju zimu

Milijana Latinović
Drva na lageru čekaju zimu

Banjaluka - Preduzeće “Eko-toplane” Banjaluka uveliko se priprema za predstojeću sezonu grijanja, a više od 60 odsto drveta potrebnog za grijanje obezbijeđeno je na domaćem tržištu i lagerovano u novoosnovanom logističkom centru.

U ovom preduzeću ističu da drvni sortiment obezbjeđuju u skladu sa planom nabavke.

- U skladu sa vremenskim uslovima i dinamikom rada preduzeća “Šume Srpske” očekujemo da će do kraja godine biti obezbijeđen drvni sortiment za kompletnu sezonu grijanja 2018/2019. - naveli su u preduzeću “Eko-toplane”.

U susret novoj sezoni “Eko-toplane” rade punim kapacitetom i na osposobljavanju i modernizaciji distributivne mreže. Najobimniji posao je, kako navode, osposobljavanje, sanacija i modernizacija distributivne mreže s ciljem da građani imaju kvalitetnije grijanje, a preduzeće manje gubitke.

- Osim redovnog remonta proizvodnih postrojenja na biomasu, novog objekta “Eko-toplana”, pogona na Starčevici i Kočićevom vijencu, kao i kotlova na mazut, radi se i sanacija distributivne mreže i modernizacija sistema upravljanja - naveli su u “Eko-toplanama”.

Ističu da je planirano da u narednom periodu modernizuju 34 podstanice najveće snage, koje obuhvataju 27 odsto ukupnog protoka mrežne vode.

- Osim toga, u ove podstanice biće postavljen novi SCADA sistem upravljanja, zahvaljujući čemu će biti uspostavljena automatska kontrola upravljanja na osnovu spoljašnje temperature i potreba korisnika. Uz projekat modernizacije planirana je i nabavka specijalizovanog softvera za optimizaciju, planiranje i upravljanje sistemima daljinskog grijanja. Ukupna vrijednost ove investicije je oko 1.5 miliona KM - dodali su u ovom preduzeću.

Podsjetili su da je sanirana i glavna vrelovodna pumpna stanica i omogućeno potpuno odvajanje svakog magistralnog vrelovoda od sistema na bezbjedan način, kako bi se omogućilo pravovremeno otkrivanje i otklanjanje kvarova na distributivnoj mreži.

Info linija

“Eko-toplane” su uvele besplatnu info liniju 0800/502-12 koja je aktivna svakim radnim danom od 7.30 do 15.30 časova, a korisnici mogu poslati i mejl na [email protected] ili posjetiti Korisnički centar u ulici Bulevar vojvode Živojina Mišića 32. Odnedavno je aktivna i internet stranica www.ekotoplanebanjaluka.com, na kojoj osim osnovnih informacija o “Eko-toplanama” i djelatnosti koju obavlja, posjetioci mogu redovno pratiti i aktivnosti koje preduzeće sprovodi u susret novoj sezoni grijanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana