Drugi međunarodni sajam nekretnina u Banjaluci: Investicijama jači vjetar u leđa

Milijana Latinović
Drugi međunarodni sajam nekretnina u Banjaluci: Investicijama jači vjetar u leđa

Banjaluka - Drugi Međunarodni sajam nekretnina i investicija “Banjaluka invest real estate expo 2018 (BLIRE), koji je juče svečano otvoren u “Banjalučkom velesajmu”, okupio je 50 izlagača iz pet zemalja, te kompanije i institucije koje učestvuju na sajamskim panel diskusijama.

Na sajmu se tokom dvodnevnog programa predstavljaju investitori stambeno-poslovnih objekata, proizvođači i distributeri materijala za gradnju, a učestvuju i agencije za nekretnine, projektni biroi, arhitekte, banke, osiguravajuće kuće i investicioni fondovi.

Osnovni ciljevi sajma su privlačenje investicija u Srpsku i predstavljanje građevinskog sektora.

- Banjaluka se ovim sajmom približava modernom svijetu, gdje ovakve poslovne inicijative postoje već dugo. Naš cilj jeste da snažno podupremo investicione aktivnosti u RS. Oblast nekretnina je izuzetno važna i tu je moguće zajedničkim aktivnostima potencijalnih investitora i institucija vlasti doći do novih rezultata i snažnije pokrenuti promet nekretnina s ciljem da budu stavljene u funkciju daljeg razvoja - rekao je ministar industrije, energetike i rudarstva RS Petar Đokić koji je otvorio sajam.

Idejni tvorac sajma Predrag Tešić rekao je da je značaj ovog sajma veliki, što potvrđuje i učešće izlagača iz pet zemalja, odnosno BiH, Srbije, Rusije, Hrvatske i Italije.

Dodao je da mu je žao što priliku za predstavljanje potencijala nisu u većoj mjeri iskoristile lokalne zajednice, jer su se na sajmu predstavile samo četiri opštine i to Kotor Varoš, Kozarska Dubica, Brod i Jezero.

Jedan od izlagača je i Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIP), koja je održala i panel diskusiju o uspostavljanju katastra nepokretnosti.

- Završili smo izlaganje o nepokretnostima za 250 katastarskih opština na teritoriji RS, a u toku su poslovi u još njih 50. Prije dva mjeseca uspostavili smo i aplikaciju “E katastar” - rekao je pomoćnik direktora za informacione tehnologije katastra nepokretnosti Stanko Svitlica.

Manifestacija će biti završena danas dodjelom nagrada najuspješnijim izlagačima. Partneri sajma su Vlada Srpske, Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost RS i Područna privredna komora Banjaluka, a medijski pokrovitelj je “Glas Srpske”.

Promet nekretnina

Ministar trgovine FBiH Zlatan Vujanović rekao je na sajmu da će u tom entitetu u parlamentarnu proceduru biti upućen nacrt zakona o posredovanju u prometu nekretnina koji će u usklađenom tekstu biti i predmet rada i obrade u Ministarstvu trgovine i turizma Srpske.

- To je jedna od aktivnosti obje vlade u borbi protiv sive ekonomije u prometovanju nekretnina - rekao je Vujanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana