Домаћи брендови губе трку и код куће

Жељка Кокот
Домаћи брендови губе трку и код куће

Бањалука - БиХ је највећи увозник страних брендова у региону, које потрошачи бирају у девет од десет случајева, а једини домаћи који се нашао у одабраном друштву је "Виолета" из Груда.

Истраживање о снази брендова из категорије робе широке потрошње, које традиционално спроводи загребачка агенција "Валикон", показало је да међу потрошачима у региону убједљиво најбоље котирају чоколада "милка" и газирано пиће "кока-кола". Слиједи деценијама познати "Подравкин" производ "вегета", а затим брендови хрватске "Атлантик групе" "цедевита", "смоки" и "аргета". На листи су се нашли и  "орбит", "кокта" и "нивеа", а топ десет затвара вода "јана".

Истраживање је показало да су словеначки брендови на локалном тржишту јаки у категорији сокова, хрватски међу водама, а српски најбоље котирају у сегменту слаткиша.

За разлику од регионалних, који колико-толико држе до домаћих производа, потрошачи у БиХ још преферирају глобалне и брендове из регије. На листи десет најпопуларнијих брендова у БиХ налазе се "цедевита" и "вегета" из Хрватске, "смоки" и "јафа кекс" из Србије, те "аргета" из Словеније. Једини бренд који заузима значајно мјесто у корпама овдашњих купаца је "Виолета", која је уједно и једини производ из категорије тоалет-папира који се успио пробити међу најбоље, чак и када се посматрају остале земље региона. "Виолета" биљежи све већу снагу бренда у свим земљама окружења, а боље мјесто на регионалној листи од ње заузима само "Палома".

Све земље, осим БиХ, међу десет најјачих производа имају локални бренд минералне воде, с обзиром на то да "раденска" добро котира у Словенији, "јамница" и "јана" у Хрватској, "књаз Милош" у Србији, а "пелистерка" у Македонији.

- Тржиште БиХ је фрагментирано и брендови минералне воде не успијевају постићи велику снагу - наведено је у истраживању.

Резултати истраживања су показали и да Србија и Хрватска не увозе регионалне брендове, па на два највећа регионална тржишта доминирају домаћи или глобални брендови. Хрватска је уједно и највећи извозник брендова, док је Македонија највећи увозник глобалних брендова, па су се међу топ десет најпожељнијих производа нашла само три локална бренда, два регионална и пет глобалних.

Економски аналитичар Зоран Павловић каже да се домаће компаније тешко могу изборити за дио тржишног колача са иностраним због ограничених средстава које могу уложити у комуникацију са купцем и маркетиншке активности.

- Да би производ постао бренд, фирма мора улагати у одржавање квалитета, али и у оглашавање које привлачи купца - каже Павловић и додаје да је "Виолета" успјела да освоји повјерење купаца захваљујући великој инвестицији у софистициране производне погоне, квалитетном и цјеновно повољном асортиману и улагању у промоцију тих производа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана